Iți dau voie să fii!

Ideea principală a Paștelui este renașterea, învierea, reversibilitatea, posibilitatea ca din starea de moarte – pentru noi toți doar sufletească – să ne reîntoarcem la viață, la ceea ce am putea fi, am fi putut fi sau am fi dorit sa fim. Paștele înseamnă că în orice moment avem puterea sa ne schimbăm, sa o luam pe alta cale care sa ne reprezinte mai bine. Astfel, aceasta sarbatoare este in principal o sărbătoare a speranței.

Fiecare dintre noi creștem si trăim cu un set mai mare sau mai mic de interdicții; am fost invatati ce nu e bine sa facem, ce e interzis sa facem, pentru a avea o viata mai buna sau chiar pentru a supraviețui. Nu e bine sa bagi mâna în foc! Nu e bine sa ieși fara haine potrivite pe vreme rea! Nu e bine sa ii bați pe ceilalti! Nu e bine sa fii lipsit de respect! Nu e bine sa te lasi prada tentatiilor sau impulsurilor de moment! Nu e bine sa țipi la ceilalti! Nu e bine sa spui minciuni… DAR… nici nu e bine sa fii prea sincer! Nu e bine sa faci ceva care nu iti place… DAR… nici nu e bine sa faci orice meserie, mai ales dintre cele nedemne! Nu e bine sa ramai la nivelul mental al unui copil toata viata… DAR… nici nu e bine sa iti pierzi copilul interior!

Astazi am sa-ti dau voie sa fii ceva ce nu te-ai asteptat. Nu te-ai asteptat pentru ca ai fost învățat ca e bine sa fii doar intr-un singur fel si nu altfel. Ai fost învățat sa fii doar intr-un fel indiferent de circumstanțe, indiferent daca asta te avantajeaza sau nu, indiferent daca e rezonabil sau nu. Dar pentru ca azi e o zi a învierii – atat religioase cat si spirituale – te invit sa iti alegi modul in care te vei renaște, luând cu tine toate cunostintele de pana acum. Cu ocazia altor invieri, in fiecare an, ai crezut ca renasterea e ceva monoton, predictibil, complet controlat de tradiție si dogma religioasa. Anul asta va fi diferit. Va fi diferit pentru ca iti voi da ocazia sa alegi modul in care vrei sa te renasti, cum doresti sa fii in continuare in restul vietii tale.

Îți dau voie să te poți schimba! Poate ca ai crezut ca a ramane la fel te va face predictibil pentru ceilalti, ca asta nu ii va stresa si nu ii va tulbura. De azi, felul in care te vor percepe ceilalti este strict problema lor. Tu nu te-ai nascut pentru ca lor sa le fie mai usor sa interactioneze cu tine. Nu esti obligat la nimic. Nu esti obligat sa ramai țeapăn, încremenit, oprit in dezvoltare ca o statuie pe care se așează porumbeii. Ai permisiunea sa te schimbi, sa cresti, sa te dezvolti, si in aceeasi masura iti dau voie sa ramai la fel; poate ca iti doresti sa ramai neschimbat, dar asta e de acum libera ta alegere si libera ta vointa.

Crezi ca schimbarea – daca o alegi – te va face mai putin demn de iubire? Crezi ca lumea sau parintii sau copiii sau partenerul tau te va iubi mai putin daca vei fi altfel? Cum de ai ajuns sa depinzi atat de mult de iubirea altora? Cum de s-a intamplat ca parerea altora despre tine sa iti fie vitală? Ai ramas cumva, in sinea ta, un copil avid de iubire, de atentie, de mângâieri, de căldură sufleteasca? Atunci e cazul sa iti dau o alta permisiune.

Îți dau voie să te maturizezi! Iti dau voie sa cresti de la nivelul de copil la cel de adult! Nu e asa de rău sa fii adult, sunt alte bucurii pe care un copil nu le poate avea. Le vei descoperi doar de acum inainte, cand poti oricand sa fii uneori copil, alteori adult. Stiu, toată viața ta ti s-a spus ca e bine sa-ti păstrezi inocența, drăgălășenia, pentru ca asta te făcea sa fii demn de iubire – cel putin asta era parerea ta. Si totusi, maturitatea iti va permite sa iti conduci singur viata, sa simți gustul libertății, sa iti atingi potențialul. Fiind in mod continuu copil, viata iti va fi legată permanent prin fire de dependență de unul, altul, situatii sau chiar obiecte dragi. Omul e facut sa crească si pentru acest motiv iti acord aceasta permisiune.

Te-ai dus la biserică pentru a lua lumină aseară. Si te-ai rugat la Tatal Nostru. Pentru El, noi toti suntem niste copii. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ramanem doar niste copii iresponsabili, care facem doar prostii si asteptam tot timpul, rugători, ajutorul Lui. Daca ai observat, privind cu alti ochi, din lumina divina aprinsă in altar s-au aprins alte si alte lumini, lumânări care au ajuns pana la tine. Simbolic vorbind, aceeasi lumina, acelasi foc care a pornit din altar, lumineaza si arde acum si in casa ta. Dumnezeu nu are nevoie de o grădiniță de copii proști; El are nevoie de oameni in toata firea, care isi rezolva singuri problemele vietii, fara a apela neputincioși de fiecare dată la El. Motiv pentru care iti mai acord o permisiune.

Îți dau voie să fii un adult responsabil, un spirit divin, o scanteie din focul divin din care te-ai desprins. Iti dau voie sa nu mai stai in genunchi – la propriu si la figurat – in fata Divinitatii. Esti parte din ea, motiv pentru care iti dau voie sa te porti demn si iti dau voie sa devii responsabil. Poate ca ai facut prostii, poate ca ai băut sau înșelat, poate ca ai furat, ai lovit pe altii, poate ca ai facut toate relele posibile pana acum. Din acest moment insa iti dau voie sa fii un om si nu o caricatură de om, o persoana respectabila si nu un animal cu chip de om. Poate ca ai indoieli, poate ca inca mai crezi ca Tatal Nostru te vrea dependent de el, are nevoie de tine pentru a se justifica pe El, pentru a-si justifica rolul Său de parinte. Nu e cazul. Iti dau voie sa te gandesti la problemele si provocarile tale, si sa nu incerci sa rezolvi tu problemele Divinitatii. Daca nu ar fi dorit ca sa te ridici din genunchi, nu ti-ar fi dat mintea pe care o ai si nu ti-ar fi oferit, simbolic, in Noaptea de Inviere, lumina Sa din altar.

Esti Lumină din Lumina Lui. Poarta-te ca atare! Nu face de rusine lumina din tine care ti-a fost dăruită de El.

Ai fost învățat de religia creștină ca sa fii bland ca un miel. Sa accepti orice. Sa intorci si celalalt obraz. Asta te-a adus probabil intr-o stare de umilinta, de sclavie, fiind servitor pentru tot felul de indivizi fara scrupule. Ti-a fost teama sa ridici amenințător brațul, sa iti ceri drepturile, pentru ca religia te-a invatat sa fii bland, sa induri, sa nu crâcnești. Religia te-a invatat sa speri intr-o răsplată in lumea de dincolo, dupa moarte. Si te-a mai invatat sa speri la o justitie divina, sa speri ca se va face dreptate – daca nu aici pe pamant, macar in ceruri. Si asa ai ajuns sa traiesti prost, urmand exemplul mielului…

Isus a fost un justițiar. Desi a fost bland, el a fost drept. Iar in templu a pus mana pe par si i-a caftit pe negustori. Adica a fost flexibil: cu cei nevoiasi a fost bland iar cu cei profitori a fost distructiv. Cum porți acum in suflet si in casă aceeasi lumina care a venit din altar, mai am o ultimă permisiune sa-ti dau.

Îți dau voie să nu mai fii blând atunci când ești nedreptățit! Iti dau voie sa pui mana pe par si sa-ti aperi drepturile prin orice mijloace! Iti dau voie sa intampini binele cu bunatate dar in acelasi timp sa intampini raul cu lupta! Pana acum ai crezut ca, fiind copil, trebuie sa fii cuminte pentru a fi iubit. Din acest moment te-ai schimbat, ai crescut, esti un adult responsabil care va reactiona adecvat in functie de situatie!

Ideile aduse de religia crestina, la origine, nu au fost rele. Dar au fost denaturate pentru a subjuga persoane si națiuni. A venit momentul sa privim lucrurile in față, eliberați de angoasele primitive ale trecutului si de interdicțiile moștenite din generatie in generatie. Suntem oameni moderni si putem transcende litera cărții pentru a intelege ideea de baza. Putem sa ne conferim permisiunile de a fi moderni in gândire. Ceea ce vreau sa iei cu tine din acest text este faptul ca poti sa iti dai singur voie sa fii intr-un fel sau altul, si sa nu mai astepti aprobare de la oameni sau divinitati care s-ar putea sa nu ti le confere niciodata. E viata ta si esti singurul responsabil de ce iti permiți si ce nu. Dar daca nu ai curajul sa faci asta, poti sa fii sigur ca macar un singur om din lumea asta, Cezar, ti-a dat voie sa fii cum vrei tu. Pentru el, tu poți fi așa cum iti doresti sa fii. El este ok cu asta.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s