Suntem noi mai prejos?

Discuția se anunță scurtă; simplă evaluare pentru fișa auto, pentru reînnoirea permisului de conducere. Pun câteva întrebări simple, urmărind atent limbajul non-verbal și felul în care omul din fața mea își construiește propozițiile. Apoi, mai mult din reflex, il intreb daca exista ceva stresuri prin viata sa, ceva probleme cu familia.

– Nimic neobisnuit, don’ doctor. Dar poate ca… ar fi o problema cu copilul meu…

– Ce anume?

– Pai… a ramas corijent la cateva materii… Are probleme cu mersul la scoala, nu e atent, nu vrea sa invete desi e destul de inteligent…

– Ati putea sa il aduceti la o evaluare psihologica… Poate ca ar fi de folos o orientare catre ce se poate face mai bine in cazul lui… Spun asta gandindu-ma la un posibil ADHD sau ceva tulburari de conduita care ar necesita o minima educatie psihologica.

– O, nu… Acum nu se poate. Este plecat in vacanta in strainatate.

– Pai nu invata pentru examene?

– Va invata cand se va intoarce din calatorie. Cand am aflat ca e corijent i-am spus ca va fi pedepsit, ca nu va avea voie o luna la calculator si vom limita intalnirile cu prietenii in oras, dar cum deja aveam rezervata calatoria in strainatate, a plecat dintai acolo si apoi, cand revine in tara, va fi pedepsit.

Ma uit pentru un moment atent la parintele acestui copil. Ma pun pentru o clipa in locul copilului cu probleme caruia ii este facut mai intai un cadou si apoi este pedepsit, si simt ca nu mai inteleg nimic.

– Nu era mai simplu si mai coerent sa il pedepsiti pur si simplu si sa nu ii mai dati voie sa plece in vacanta? Era atat de costisitoare calatoria? Nu mai puteati sa va recuperati banii?

– O, nu! Banii chiar nu sunt o problema, don’ doctor! Avem destui! Dar ce ar fi crezut ceilalti colegi si ceilalti parinti?! Ca este un sarantoc care nu poate sa-si permita o vacanta in strainatate intr-o locatie care este acum atat de mult la moda?! Ce, suntem noi mai prejos ca ei?!

Ma blochez pentru cateva secunde. Intrebarea parintelui ramane retorica pentru ca simt ca nu mai am ce sa-i spun sau sa mai adaug. El chiar crede sincer ca face bine ceea ce face.

O viata echilibrata are de cele mai multe ori nevoie doar de bun-simt. Nu trebuie sa ai studii de psihologie (sau de psihologia copilului), nu ai nevoie de traineri personali sau de coaching ca sa stii ce e mai bine sa faci in viata. Bunul-simt este suficient. Daca nu ai fost traumatizat in ultimul hal, daca nu vii din familii distruse de vicii sau daca nu traiesti intr-un mediu toxic, in general te descurci in viata cu logica simpla.

Se stie ca atunci cand dresezi un animal, pedepsele pentru un comportament nedorit sunt administrate imediat ce comportamentul respectiv a aparut, nu la distanta… „in contul a ceea ce s-a intamplat in urma cu mai multe zile sau saptamani”. Altfel, animalul este confuzat si nu stie de ce este pedepsit. In cazul copiilor se procedeaza la fel, pana cand acei copii sunt capabili sa inteleaga cauzalitati intinse pe perioade mai mari de timp. Copilul de mai sus va recepta probabil ideea ca e ok sa fie si corijent, pentru ca poate fi sigur ca acest fapt nu va anula un cadou sau o favoare conferita anterior. Iar cadoul, din ceea ce am putut sa inteleg, nu e facut pentru un comportament corespunzator sau pentru o performanta deosebita, ci este de fapt un cadou pe care și l-a oferit părintele sieși, pentru a-si potoli propria sete de stralucire sociala, invidia si snobismul, aflandu-se in competitie cu ceilalti parinti. Astfel, copilul devine un pion, un obiect al gratificarii (satisfacerii) nevoilor parintelui. Iar intreaga situatie are vocatia de a deveni un model de comportament pentru copil atunci cand va avea propria sa familie.

One thought on “Suntem noi mai prejos?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s