ADHD & Tulburări de Conduită

Tulburari ce fac parte din domeniul psihiatrului pediatric, tulburarea prin deficit atentional si hiperactivitate (ADHD) si tulburarile de conduita sunt probleme cu care nu numai psihiatrul de adulti se întâlnește, ci oricine altcineva din populatia generala, doar ca nu stie ca sunt diagnostice psihiatrice. Pe scurt, aceste tulburari se refera la „copilul obraznic”, doar ca „obrăznicia” atinge niste cote la care parintii simt ca trebuie sa mearga cu copilul la psiholog sau la psihiatru. In esenta, sunt tulburari a relatiei parinti-copil, si psihiatrul nu intervine in principal medicamentos, ci prin consiliere a pacientului si mai ales a familiei. ADHD este subiect al multor controverse, deoarece multi considera ca este o tulburare ce a fost „inventată” de companiile farmaceutice pentru a face bani din vanzarea unor medicamente ce fac parte din categoria stimulantelor, unele dintre ele fiind amfetamine (adica droguri), cu efecte similare cocainei. Altii considera ca ADHD este expresia creativitatii lipsite de un ghidaj corespunzator din partea familiei si educatorilor copilului. Altii considera ca ADHD este o forma a depresiei copilului care e martor la problemele din mariajul parintilor, probleme care sunt resimtite la nivel emotional si care se exprima simbolic prin opozitionism si furie (depresia la copil poate sa semene cu furia). In final, altii cred in acest diagnostic.

Din punctul de vedere al psihiatrului de adulti, ADHD-ul copilului devine ADHD-ul adultului, diagnosticul existand si dupa 18 ani, doar ca e nevoie de o documentare anterioara, in perioada copilariei (e criteriu obligatoriu de includere). Altfel, ADHD-ul de la copil devine tulburarea de personalitate instabil-emotionala tip impulsiv sau borderline, tulburarea de personalitate antisociala, sau o serie de tulburari afective sau nevrotice, in functie de situatia concreta. In practica, se prefera inlocuirea medicamentelor stimulante tip amfetamine cu medicamente antidepresive care au un efect asemanator dar prin mecanisme diferite, cu atat mai mult cu cat stimulantele se dau pe retete galbene controlate la nivel national, cu serie unica (retete de stupefiante), iar psihiatrul de adulti nu are in mod obisnuit acces la aceste formulare (doar psihiatrul de copii are retete galbene). In ceea ce priveste tulburarile de conduita, dupa 18 ani diagnosticul (numele bolilor) se schimba in tulburari de personalitate sau tulburari nevrotice, afective, etc.

ADHD e o tulburare ce apare inainte de 7 ani si e diagnosticata cam la 4% din pacienti, raportul fiind de 1 fata la 3 baieti (dupa alte studii 1 la 5). Se asociaza cu tulburarile de conduita dar si tulburari de invatare sau comunicare, pentru ca perturba puternic pacientul in mai multe domenii ale vietii. Cauzele sunt neclare, fiind citate vag ereditatea si diverse traumatisme, precum si o disfunctie a unei substante la nivelul creierului (noradrenalina), substanta pe care de altfel si actioneaza medicamentele stimulante tipice tratamentului ADHD. Stimulantele au denumiri cunoscute, mai ales din filme sau mass media: metilfenidat (Ritalin sau Concerta), atomoxetina (Strattera). Sunt medicamente care stimuleaza un copil deja excesiv de activ, impulsiv si neatent, iar aceasta stimulare duce la o reajustare a receptorilor pentru noradrenalina, rezultand un copil mai calm si mai atent. Practic, “se trateaza focul cu un foc si mai mare, rezultand o scadere a intensitatii focului”. Din alta perspectiva insa, e vorba de drogarea copilului, ceea ce dă „apă la moară” curentului de opinie anti-psihiatric. Alaturi de stimulante se mai pot folosi antihipertensive cu efect de blocare central (la nivelul creierului) – clonidina – , precum si antidepresive sau stabilizatoare ale dispozitiei. Cruciala este insa terapia psihologica (consiliere, psihoterapie individuala, a familiei sau de grup), si mai ales tehnicile comportamentale.

Tulburarile de conduita apar intr-un procent ce variaza intre 5 si 15% din populatie, cu predominanta masculina (1 fata la 4 baieti, alte studii spunand ca apare intr-un procent de 1 fata la 12 baieti). Aceste tulburari sunt cel mai intalnite pe sectiile de psihiatrie pediatrica, in contextul in care abuzurile sexuale sau fizice, alcoolismul si psihopatia sunt destul de frecvente in familii (faptul ca nu se vorbeste despre asta nu inseamna ca nu exista). In aceste situatii, riscul ca acesti copii sa se sinucida este semnificativ si nu trebuie trecut cu vederea. Tratamentul este in principal psihologic, similar cu cel din cazul ADHD; medicamentele sunt date doar in cazul unor crize bine delimitate sau probleme bine descrise (neuroleptice, anxiolitice, stabilizatoare ale dispozitiei, adrenergice). O tulburare aparte este tulburarea opozitional sfidatoare, care e rezultatul unei încleștări intre parinti si copil pe tema autonomiei copilului, si apare in familiile cu parinti prea rigizi sau copii prea temperamentali (prea „vehemenți”).

Mai jos voi prezenta „portretul” fiecareia dintre cele 3 tulburari, asa cum reiese din criteriile internationale de diagnostic. Cititorul va recunoaste in multi copii sau adolescenti cunoscuti multiple caracteristici. Inainte de a va diagnostica sau a diagnostica eventualii cunoscuti, e bine sa nu uitati ca nu internetul ci specialistii din domeniu sunt abilitati sa precizeze diagnostice. Pe de alta parte, daca recunoasteti mai multe caracteristici in cazul cunoscutilor, asrticolul de fata poate deveni un util instrument de sensibilizare si educatie.

ADHD (tulburarea prin deficit atentional si hiperactivitate) e o tulburare ce apare de-a lungul a 3 axe principale, 2 dintre ele fiind continute in denumirea tulburarii: neatentia, hiperactivitatea si impulsivitatea (atentie, sunt criterii si pentru adulti, pentru ca ADHD se prelungeste pana la varsta adulta!). Pacientul neatent nu da adesea suficienta atentie amanuntelor sau greseste din neglijenta, are dificultati sa sustina atentia in cursul unor sarcini sau cand se joaca, adesea pare ca nu asculta atunci cand i se vorbeste direct, nu da curs instructiunilor si nu isi termina temele, sarcinile casnice sau indatoririle de munca, adesea are dificultati in organizarea sarcinilor si activitatilor, evita sau ezita sa se angajeze in sarcini ce presupun efort mintal sustinut, adesea pierde lucruri care ii sunt ulterior necesare, e distras cu usurinta de stimuli perturbatori si poate fi uituc in activitatile cotidiene. Pacientul hiperactiv isi misca mainile sau picioarele sau se framanta pe scaun, adesea isi paraseste locul (in clasa sau in alte situatii in care e de asteptat sa ramana la locul sau), fuge sau se catara excesiv in situatii in care acest lucru nu e potrivit, are dificultati sa se joace sau sa se angajeze in activitati de timp liber fara sa faca zgomot, si adesea e „pe picior de plecare” sau actioneaza „ca si cum ar avea motor”. Pacientul impulsiv raspunde deseori la intrebare inainte ca aceasta sa se fi terminat, are dificultati sa isi astepte randul si adesea intrerupe sau inoportuneaza pe altii (spre exemplu, se amesteca in conversatiile sau in jocul altora). Oricat de adaptativ ar fi acest portret al ADHD-ului pentru societatea romaneasca, unele caracteristici fiind vazute ca si calitati necesare pentru „a razbate in viata”, fiind marca unei persoane „plina de potential” sau „plina de resurse creative”, vorbim totusi despre o boala psihica…

Tulburarea de conduita presupune violarea drepturilor altora sau a normelor (regulilor) sociale, si se dezvolta pe 4 axe: agresivitate fata de oameni si animale, distrugere a proprietatii, inselatorie sau furt calificat si violari grave ale unor reguli. Tulburarea de conduita ar putea fi un sport national in Romania, in contextul unei societati profund infractionale, doar ca se diagnosticheaza pana in 18 ani, ulterior devenind in principal tulburarea de personalitate antisociala. Problema e ca mugurii infractionalitatii viitoare apar in perioada cat pacientii sunt inca minori. Agresivitatea fata de oameni si animale inseamna ca pacientul adesea hartuieste, intimideaza sau ameninta pe altii (termenul englez e de bully), initiaza incaierari fizice (e un bataus), a folosit macar o data o arma care poate produce leziuni serioase altora (bâtă, cărămidă, sticlă spartă, cuțit, arma de foc), a fost crud din punct de vedere fizic cu oamenii sau animalele (am văzut mulți caței sau pisici chinuiți, la fel și păsări omorâte și legate cu funia de gât și târâte pe stradă), a furat in prezenta victimei (tâlhărie, jaf armat, a smuls geanta) sau a fortat pe cineva sa aiba activitate sexuala (de orice fel, nu va ganditi doar la penetrare). Distrugerea proprietatii inseamna ca pacientul s-a angajat deliberat in incendiere sau a distrus proprietatea cuiva (cu intentie clara). Inselatoria sau furtul calificat inseamna ca pacientul a spart casa sau masina cuiva, a mințit adesea ca sa obtina bunuri sau favoruri sau ca sa evite obligatii (adica definitia inselarii si a escrocheriei), sau a furat bunuri valoroase fara a confrunta victima (de exemplu, fals sau uz de fals, furt din magazine fara a sparge magazinul). Violarile grave ale regulilor inseamna ca pacientul nu sta acasa in timpul noptii in pofida interdictiei parintilor, sau fuge de-a dreptul de acasa in timpul noptii, sau chiuleste de la scoala.

Tulburarea opozițională-sfidătoare are la baza un comportament negativist, ostil si sfidator care presupune urmatoarele: copilul isi pierde deseori calmul, se cearta cu adultii, sfideaza activ sau refuza sa se supuna regulilor adultilor, adesea enerveaza in mod deliberat (dinadins) adultii, ii blameaza pe altii pentru propriile lor greseli sau comportamente rele (frecvent fratele mai mic sau bunicii), e adesea irascibil sau usor de enervat de altii, mai tot timpul mânios si plin de resentimente, devine deseori dispretuitor si rautacios (ranchiunos), razbunandu-se „gratuit”, fara motiv.

Pe masura ce societatea evolueaza in mod disfunctional, tulburarile de conduita devin mai frecvente si, din nefericire, se perpetueaza din generatie in generatie daca nu sunt corectate la timp de catre specialisti.

Articolul se poate regasi in sectiunea educationala InfoPsy din meniul website-ului. Multumesc anticipat pentru orice apreciere (like) sau distribuire (share)!

3 thoughts on “ADHD & Tulburări de Conduită

 1. Anca Ghencea

  Buna ziua Domnule Doctor,

  Citesc cu mult interes articolele dvs.

  Azi vreau sa fac un comentariu. Mi-a placut in mod special articolul de azi pentru ca este cald si cu empatie.

  Scrieti bine si informatia este utila cititorului.

  Este placut cand citesti despre o tulburare/boala/afectiune cand textul este mai cald si tonul este domol, cu ingaduinta fata de cel atins.

  Cel putin cand e vorba de copii, parintii traiesc cu rani pe suflet si cauta empatia celor din jur. Cred ca v-am spus ca eu am lucrat cu mai multe ONG care activeaza in domeniul protectiei drepturilor copiilor cu autism. Parintii acestor copii sunt niste eroi care au un munte de rabdare si care renunta la propriile vieti pentru a fi asistentul unui copil cu mici sanse de recuperare.

  Dvs sunteti specialistul care stiti ceea ce ei doresc sa stie si se uita la dvs ca la un binefacator.

  De aceea va rog sa pastrati acest ton bland si putin critic cu omul/copilul bolnav.

  Eu am fost invatatoare (10 ani) inainte de a fi avocat (20 de ani). Eu nu am avut copii cu aceste afectiuni. Din pacate acum fostele mele colege au macar unul doi, in fiecare clasa.

  Serviciile dvs sunt tot mai cautate. Asta presupune atat stiinta de carte dar si bunavointa fata de o situatie care nu poate fi schimbata.

  Va doresc spor la scris si noroc in viata dvs.

  Cu bine,

  Anca

  Liked by 1 person

  1. Multumesc pentru ganduri, Anca! Din pacate serviciile mele nu sunt cautate deloc si de cand sunt intors in Romania nimeni nu vrea sa colaboreze cu mine… O zi buna!

   Like

 2. Pingback: Tulburări de Personalitate – Cezar Danilevici

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s