Fiind pe cale să

Frunzele toamnei se aduna in vartejuri, batute de vant pe strazile orasului. Masini trec in toate directiile, se simte o agitatie peste tot, in atitudinea si miscarile trecatorilor. Ma plimb pe acest bulevard central al acestui oras cunoscut, dar pe care nu l-am mai vizitat de multa vreme. Mi s-a parut intotdeauna interesant cum pot vedea schimbarile mai bine atunci cand plec o vreme dintr-un loc, dar sunt complet orb la schimbare atunci cand traiesc in acelasi loc, ani dupa ani. De fapt, la fel e si intr-o relatie; una e sa “imbatranim impreuna” si alta e sa ne vedem dupa un timp si sa gandesc: “Vai ce s-a schimbat!“, “Vai ce s-a ridat!” sau… “Vai, dar ce s-a mai ingrasat!“.

Ma oglindesc in vitrina unui magazin cunoscut; au ramas doar niste manechine dezbracate, intoarse cu spatele catre drum. “Hei, aici era magazinul ala…! Il stiu de o eternitate! Ce s-a intamplat?” Usa e deschisa si pe rafturi mai sunt inca ultimele produse – imbracaminte – dar geamurile socheaza prin goliciunea lor. Pe unul dintre ele citesc un afis, printat color: “20 de ani – a fost o poveste frumoasa! Magazinul nostru se inchide. Va multumim pentru tot!

Simt tristete, care se suprapune peste melancolia toamnei. Ma gandesc un pic: poate ca patronul a falimentat – ca multi altii de pe strada asta – si paraseste spatiul. Dar atunci ce rost ar avea un afis de multumire colorat? Ce rost are sa investesti in ceva color cand poti pune un afis alb-negru? In minte mi se naste o singura explicatie: patronul nu a falimentat; patronul pleaca din tara, isi inchide afacerile, pentru ca are suficienti bani si vrea sa se bucure de ei in alta parte. Ceea ce vad nu e un esec; este o noua etapa.

Am apreciat intotdeauna oamenii care au stiut sa inceapa, sa termine, sa castige sau sa piarda. Acei oameni care nu au stat prea mult – sau nejustificat de mult – intr-un proces al devenirii. Adica, atunci cand incepi, incepe! Nu pregati prea mult, nu face excesiv studii si strategii, nu incepe cu resurse sau fonduri insuficiente astfel incat sa te opresti la jumatatea drumului din prostie si lipsa de prevedere! Fa acel lucru de la un capat la altul! Iar atunci cand termini, termina, definitiv! Nu te mai gandi ca “ce-ar fi fost daca ar fi fost” sau “parca ar fi fost mai bine asa decat asa“. Masoara de sute de ori daca e nevoie, si apoi taie o singura data, si nu te mai uita inapoi: ai taiat! Este taiat! Si asta e tot! Gata! Similar, atunci cand castigi, afirma sus si tare ca ai castigat. Si sarbatoreste! Nu spune “da, am castigat ceva, dar am pierdut altceva” sau “am castigat, dar…“! Ai castigat si punct! La fel, atunci cand ai pierdut, sau atunci cand hotarasti sa pui punct unei situatii, relatii, stari de fapt, asigura-te ca declari – sus si tare – in mintea ta – “Am pierdut!” – si apoi mergi mai departe cu pierderea asumata! Nu are rost sa spui “am pierdut pentru ca” sau “am pierdut, dar…“! Nu. Ai pierdut, si asta e un fapt concret, real! Si punct!

Patronul magazinului a pus punct. Alte prioritati au fost mai importante. A inchis. Sarbatoreste terminarea acestei etape. Pune un afis colorat, ca doar e un magazin cu 20 de ani de existenta, nu o consignatie efemera, care falimenteaza in cateva luni. Acest om, pe care nu il cunosc, stie sa traiasca fiecare etapa, a stiut sa inceapa si, acum, a stiut sa termine.

Limba romana, desi e complicata, trece cu vederea un aspect care e prezent in limba engleza: caracterul simplu sau continuu al actiunilor. Orice verb poate fi pus la timpul prezent simplu, asa cum il punem si noi, sau poate capata terminatia “-ing“, adica prezentul continuu. Prezentul simplu descrie o stare sau o actiune prezenta, care ia nastere si se termina in prezent sau destul de aproape de momentul prezent. Prezentul continuu descrie o actiune care a inceput in trecut, continua in prezent, si cu mare probabilitate va mai continua si in viitor. Altfel spus, prezentul simplu e o stare iar prezentul continuu e un proces. Un exemplu: “construim autostrazi” este tradus cu siguranta la prezentul continuu de catre un roman cunoscator de engleza, si la prezentul simplu de catre un strain. “We are building motorways“, adica “suntem in procesul de a construi autostrazi” sau “suntem pe cale sa construim autostrazi” (mai probabil facem studii de fezabilitate, schite pe hartie si emitem ordonante de expropriere, fara sa fi construit nimic), fata de “We build motorways“, adica “construim efectiv autostrazi, iata-le, poti merge pe ele!“.

Similar, “ma despart de prietenul meu” (suntem pe cale de a ne desparti de vreo 2 ani de zile, ne impacam si ne certam periodic, nici eu si nici el nu stim de fapt pe unde ne aflam, dar cu siguranta asta va continua si in viitor, de fapt nu stiu cand ne vom desparti cu adevarat, poate atunci cand va interveni un parinte sau o infidelitate de-a lui, sau poate nu ne vom desparti niciodata), “incercam sa gasim oportunitati de dezvoltare” (limbaj de lemn, nu gasim nimic, dar procesul de a gasi se poate intinde pe ani de zile), “suntem in tranzitie” (a tranzita presupune un proces, in cazul Romaniei acest proces s-a intins pe aproape 30 de ani, continua in prezent si va continua si in viitor, desi nimeni nu stie catre ce tranzitam, cum va arata destinatia, care sunt resursele si care e efortul necesar), “luam masuri pentru limitarea…” (nu facem nimic concret), “speram ca masurile luate sa isi arate in timp roadele” (a spera nu este o actiune, nu produce nimic, garanteaza pasivitatea pentru sute de ani).

A incepe, a termina, a castiga si a pierde, la prezentul simplu, face parte din limbajul invingatorilor. Prezentul continuu apartine neinvingatorilor sau invinsilor, la fel ca si o parte din verbele la gerunziu, un alt mod de a exprima continuitatea. Oameni sau popoare, se supun acelorasi reguli. Este simplu, si daca asculti pe cineva – persoana sau lider politic ce reprezinta o natiune – poti vedea imediat daca e un invingator sau reprezinta o natiune de invingatori. Dincolo de verbele de zi cu zi la timpul prezent se ascunde atitudinea autentica fata de propria existenta, aspect evident in precisa limba engleza, dar rapid trecut cu vederea in altfel nuantata limba romana.

Suntem… pe cale de a construi o tara frumoasa… pe cale sa readucem profesionistii in tara… aflati fiind in procesul de tranzitie… sperand sa construim un viitor mai bun pentru copiii nostri… incercand in fiecare zi sa facem putin cate putin… investind in performanta, inteligenta si creativitate… dezvoltand programe de sustinere a investitiilor si start-up-urilor… punand bazele unor initiative antreprenoriale… analizand si conceptualizandfiind mentori si consilieri… netezind asperitatile si barierele in comunicare… implementand fazele initiale ale unor proiecte ce sunt pe cale de a fi dezvoltate ulterior… in functie de anumite prioritati ce sunt pe cale de a fi precizate in urma reunirii unor comisii ce vor fi ulterior aprobate… in functie de alte elemente necunoscute din viitor ce urmeaza sa apara… ca si consecinte ale unor initiative prezente… ce sunt in derulare

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s