Tu cum stai cu reputația?

In urma cu o eternitate jucam jocuri pe calculator. Pierdeam multe ore in fata lor si deseori ma culcam pe la 3-4 noaptea. Printre acele jocuri era insa unul care m-a invatat multe lucruri despre viata: un simulator de zbor interstelar. Azi ma voi concentra asupra unui aspect din joc pe care il tot regasesc in viata de zi cu zi.

In jocul respectiv, trecand de la o zona a galaxiei la alta, întâlneai diverse organizatii aflate in conflict unele cu altele, intr-o încrengătură complexă de alianțe. Practic, in momentul in care intrai in joc, porneai de pe o planeta „prietenă” si erai atacat, mai devreme sau mai tarziu, de „pirati ai spatiului”. Dupa un timp, in dorinta de a vizita bazele piraților pentru agrement si a face comerț, era nevoie sa mergi pe statii spatiale indepartate, conduse de populatii duplicitare, care, pentru o anumita suma de bani sau credite, puteau sa-ti „ajusteze reputatia”, astfel incat navele piratilor nu te mai atacau la iesirea din bazele respective. Astfel, puteai chiar sa aterizezi pe planetele piratilor si sa participi la misiuni cu „cei rai”, si ulterior acestia puteau sa-ti devina „noii prieteni”. Insa daca aveai suficiente „credite”, adica bani, puteai plăti direct prietenia lor si aveai acces liber in spatiul lor, fara sa mai întreprinzi misiuni pregătitoare riscante.

Acel joc m-a invatat ca reputația ti-o poti plati cu bani. Ulterior, cand stăteam in ambasada Statelor Unite din București, si vedeam cum toți nenorociții și dubioșii cu bani primeau viza iar eu tocmai fusesem respins pe motiv ca nu aveam job (desi eram deja medic specialist) si eram un potențial migrant de care SUA nu avea nevoie, fiind astfel pus pe lista neagra, am înțeles un mare adevăr al lumii noastre.

Vorbind acum in nume personal, pentru mine reputația înseamnă altceva. Eu nu evaluez oamenii in functie de avere sau putere sau titlu sau pozitia sociala sau profesionala, ci in functie de competente, de abilitati, de valoarea umana. Stiu, toata lumea declara ca face acest lucru dar de fapt minte cu nerușinare. Nu este adevarat si as dori sa ma intorc in timp si sa imi spun mie insumi, cel de acum 20 de ani, acest adevar; m-ar fi ajutat foarte mult sa il stiu mai devreme. In proporție covârșitoare, lumea evaluează pe ceilalti in functie de capacitatea lor de a raspunde intereselor proprii. Cu alte cuvinte, daca eu sunt perceput ca avand o abilitate necesara pentru cineva, atunci sunt dezirabil. Aceasta abilitate este de cele mai multe ori abilitatea de a genera resurse financiare („Nu-mi spune ca poti sa muncesti mult ci spune-mi ce poti sa produci, doctore?!” – pentru a cita pe unul dintre foștii mei angajatori) sau de a avea pur si simplu multi bani („Unde locuiesti? Nu ai casa? Cate camere are apartamentul tau? Este in Cluj? Nu? Vai, dar cum poti locui altundeva!?!” – pentru a parafraza pe cineva) sau de a presta servicii indezirabile pentru altii („Iti pot face casa pe numele tau dar asta inseamna ca ramai alaturi de mine si ai grija de mine la bătrânețe! Cum? Nu vrei? Atunci nu mai avem ce discuta! Voi gasi pe altcineva dispus sa faca asta! Averea este garanția bătrâneții mele fericite!” – pentru a parafraza pe altcineva). Inteligenta, atat cea rationala cat si cea emotionala, nu are absolut nici o valoare; am intalnit destul de multi oameni bogati in Romania si ceea ce mi s-a parut distinctiv la ei a fost capacitatea de a calca fără remușcări peste cadavrele semenilor lor, fiind insa atenți sa lase o aparență de generozitate (ca si cum ar face celorlalti o favoare sa respire acelasi aer cu ei) si sa-si conserve cu atentie imaginea sociala, delimitandu-se de „elementele” care fac „notă discordantă”.

Acum ca am înlăturat balastul preconcepțiilor si am intrat in domeniul realităților, am sa va povestesc cum funcționează reputația din punctul meu de vedere, un punct de vedere minoritar in aceasta lume.

Reputatia este pentru mine ca o carte de vizita facuta din sticla, care imi apare langa fiecare persoana pe care o intalnesc sau la care ma gandesc. Cartea de vizita poate fi uneori pătată, plina de impurități, pentru ca si persoana respectiva poate trece prin momente dificile pe care le pot intelege la nivel uman. Dar in momentul in care persoana respectiva violează, cu buna știință, deseori in mod repetat, o valoare fundamentala la care eu tin foarte mult, cartea ei de vizita se fisurează sau chiar se sparge. Acest eveniment are pentru mine o calitate ireversibilă: nimic din aceasta lume nu mai poate reface o sticlă spartă; oricât ai încerca să lipești cioburile, acestea tot vor lăsa vizibilă crăpătura.

O carte de vizita crăpată sau spartă nu înseamnă neaparat ca imi modific atitudinea fata de persoana respectiva. Fidel credintei ca oamenii se schimba, trec prin lectii de viata si evolueaza, imi retrag rareori „capetele de pod” sau „ambasadele”. Deseori iert. Dar niciodata nu uit. Cartea de vizita ramane crapata pentru totdeauna, pentru ca forta necesara spargerii ei provine din încălcarea unui principiu fundamental de viata, ceva care rareori se schimba la o persoana, eventual doar in cazurile unor traume înfiorătoare care redefinesc parti din personalitatea respectivei persoane. Metoda cărții de vizita ma ajuta astfel sa evit sa fiu escrocat sau pacalit de cineva a doua oara, si in egala masura imi spune cine este potrivit pentru investitii sau proiecte de viata indelungate si cine se va pierde pe drum sau „va provoca surprize”.

Atunci cand imi faci o oferta, oricat de tentanta ar fi ea, si oricat de multi bani ai dori sa imi oferi pentru un serviciu, nu uita ca alaturi de tine apare, nevazuta de tine, cartea ta de vizita. Unii spun ca fiecare are un pret dar se inseala amarnic. Sunt doctor si am vazut moartea de multe ori si vad altfel existenta umana. Sunt psihiatru si imi risc viata de fiecare data cand intru in sectia inchisa cu bolnavi psihici. Sunt un bun psiholog si, chiar daca nu iti spun, te-am vazut, te-am citit si te-am inteles inainte de a ma fi citit tu pe mine. M-am nascut, am crescut si am fost educat intr-o familie in care nu mi-a lipsit nimic, motiv pentru care nu simt nevoia sa dețin ceva anume pentru a ma considera valoros, pentru ca eu sunt valoros prin insusi actul existentei mele in aceasta lume. Acestea fiind spuse, ai face bine sa ai o reputatie buna in ceea ce ma priveste, stiind ca de data asta nu o vei putea „ajusta” cu toti banii din lume…

Așadar… la acest ceas de canicula de august… pentru cazul in care te vei intalni cu mine sau cu alti cativa ca mine care nu vad lumea prin prisma banilor si a intereselor… tu cum stai cu reputația?

2 thoughts on “Tu cum stai cu reputația?

  1. Vorba mea favorita in legatura cu reputatia a fost spusa de Warren Buffet, poate a luat-o si el de la altcineva: “…reputation is like virginity – it can be preserved but it cannot be restored [once you lost it]” (reputatia e ca virginitatea, poti sa ti-o pastrezi dar nu poti sa ti-o redobandesti odata ce ai pierdut-o).
    Din pacate Cezare, sunt putini oameni care evalueaza oamenii asa cum o faci tu si foarte multi pentru care numai numarul banilor, masina, hainele, casa, etc. sunt criterii prin care se evalueaza pe ei si pe ceilalti. Si noi traim printre aia multi si ne intalnim cu unul dintre cei putini foarte rar si de multe ori nici macar nu ii recunoastem.
    Mi-a mers la suflet cand vorbeai despre majoritatea oamenilor cu bani multi care au un aer ca iti fac o favoare ca respira acelasi aer cu tine si in acelasi timp, prin toate intrebarile pe care ti le pun vezi ca incearca sa gaseasca un mod in care sa te foloseasca pentru interesele lor. Si in momentul in care isi dau seama fie ca esti suficient de inteligent ca sa nu te poate prosti ei sau ca chiar nu te pot folosi pentru ca fie nu ai destui bani sau nu esti dispus sa faci lucrurile de care ei au nevoie, subit interesul lor scade si isi retrag rapid favoarea de a respira acelasi aer cu tine.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s