Cum sa calci pe o coaja de banana

anticipate

Stiti cum arata un control in strainatate? Prima data vine un inspector sau o comisie, se uita peste tot, vede ceea ce trebuie imbunatatit, face sugestii in mod verbal si elibereaza un raport scris. Iti lasa o anumita perioada sa remediezi ceea ce s-a gasit in neregula, dupa care revin pentru a doua oara. De obicei, oamenii remediaza rapid problemele. Daca nu, inspectorii penalizeaza cu amenda, fac un alt raport, fac din nou sugestii de remediere, dupa care acorda din nou o perioada de gratie. Ulterior revin de cate ori e necesar, pana problemele sunt rezolvate. Ce am spus pana aici e perfect logic, nu?

In Romania, lucrurile se intampla altfel. Lumea sta cu frica pentru ca nu au, de cele mai multe ori, resursele materiale pentru ca standardele sa fie respectate, sau exista o situatie de neglijenta totala, in care se spera ca “ne vom scoate si de data asta”. Inspectia soseste si se acorda direct amenda. Nu exista o faza intermediara de educatie efectuata de catre inspectori; acestia au rol doar de a pedepsi, nu de a… preveni. In situatia in care nu se gasesc nereguli, se cauta pana se gasesc detalii nesemnificative ce pot fi amendate. Sigur se poate gasi ceva, utilizand lacunele din legislatie sau rea-vointa inspectorilor care “trebuie si ei sa castige ceva”. Personal, am intalnit si practica incredibila in care se lasa voit anumite nereguli, indicandu-le inspectorilor, pentru a le usura existenta, si pentru a-i determina sa plece mai repede, amenda fiind stipulata deja ca procent din bugetul firmei sau institutiei respective, fiind anticipata adica. In acest fel, inspectorii sunt siguri ca isi vor primi banii, iar administratorul institutiei castiga timp, pentru ca altfel inspectorii ar trebui sa petreaca intreaga zi pe capul sau pana ar gasi acea mica eroare exploatabila pentru a justifica o amenda.

Asa arata coruptia dusa la nivel de arta, in care nu mai vorbim de spaga obisnuita, ci de o forma rafinata de complicitate intre inspector si administrator, in conditiile multor decenii de practica a unor penalizari fara a exista o preventie initiala. Asta inseamna si tolerarea unui sistem abuziv, in care abuzul e privit, odata cu trecerea deceniilor, ca normalitate. Inspectorul nu e privit ca aliatul tau, ca cel ce te invata sa nu gresesti si te consiliaza, ci e inchizitorul, e calaul care te va pedepsi din primul moment, un calau ce trebuie imbunat, adulat, remunerat si a carui activitate trebuie facilitata pentru obtinerea unei satisfactii maxime. Scopul este “damage control”, adica un control al pierderilor. Reflex de populatie obisnuita cu incertitudinea viitorului, cu diverse “ocupatii” istorice si, ulterior, cu slugarnicia fata de cei ce detin, vremelnic, puterea.

Cand eram la inceputul carierei, am fost si eu lasat de multe ori sa gresesc, pentru ca mai apoi sa existe o justificare pentru pedepse. Imi aduc aminte cum ma lasau sa fac afirmatii neadecvate in fata pacientilor ca mai apoi sa se urle la mine. Scopul era ca respectivii medici seniori sa se simta bine criticand medicii in formare, mai putin experimentati. Ori pentru asta era nevoie ca medicii juniori sa fie lasati sa greseasca. Cu timpul, din teama de a nu gresi, initiativele mele s-au redus si m-am inchis in mine. Astfel m-am incolonat si eu in lungul sir de indivizi terni, care erau criticati fara motiv si nu reactionau. Sclavul perfect.

Experienta mea din Franta m-a trezit pentru prima data din letargie. Acolo am vazut ce inseamna preventie. Acolo m-am intalnit in primele zile cu igienistul care m-a invatat sa ma spal eficient pe maini, dupa care ne-am uitat cu lampa fluorescenta ca sa vedem care zone de pe maini nu le atinsesem in cadrul spalarii reflexe, pentru a ne constientiza importanta unei igiene corespunzatoare. Am trecut printr-un proces de reeducatie, cam dureros pentru orgoliul meu de “cetatean al unei natiuni de genii”. Apoi am vazut ca fiecare gest medical era descris intr-un protocol si am intalnit o profesie ce nu exista nici acum in Romania, motiv pentru care fac o traducere aproximativa: calitaticianul. Calitaticianul este persoana care se ocupa cu gradul de calitate al fiecarui protocol sau gest dintr-un spital francez. Si acum imi e greu sa inteleg cu ce se ocupa, dar era o persoana foarte activa si destul de importanta. Era omul ce se ocupa de standardele inalte ale ingrijirii medicale. Si era un spital de stat, nu privat…

Spre exemplu, atunci cand un pacient internat facea o gripa, aparea rapid igienistul, cu masca pe figura, si dispunea izolarea pacientului. Chiar daca era un salon de 3 paturi (numarul maxim de paturi), pacientul ramanea singur in salon pana se vindeca, restul de paturi fiind blocate. Daca erau mai multi pacienti intr-un spital decat locuri disponibile, se trimiteau pacientii la alte spitale din zona, apoi din regiune, apoi din regiunile invecinate, apoi din regiunea pariziana, apoi in capatul celalalt al Frantei daca era nevoie. Nu exista notiunea de “nu avem locuri” sau “nu avem paturi” sau “sa stea 2 pacienti in acelasi pat”. Asta inseamna calitate si, in egala masura, preventia unei gripe ce se putea extinde si la alti pacienti. Imi aduc aminte cu nostalgie (desi atunci era o mare problema), ca de fiecare data cand prescriam un antibiotic in calculator, trebuia sa specific cu ce microb era infectia, si daca nu stiam, aparea din nou igienistul care recolta probe si prescria examinari suplimentare pana se descoperea microbul. Spitalele romanesti gem de microbi periculosi gen Klebsiella, Proteus sau Pseudomonas, dar nu se stie nimic pentru ca nu se iau probe (o proba pozitiva ar insemna inchiderea spitalului). 

Dar preventia exista si in practica medicala curenta, nu doar in cea a igienistului. Imi aduc aminte de un pacient cronic, cunoscut de multi ani de clinica din Romania unde am invatat psihiatria. Omul avea halucinatii de vre-o 10 ani si era un consumator avid de medicamente antischizofrenice. Om la vre-o 50 de ani, se impiedica intr-o zi in spital si cade. Cum caderea a fost si cu lovire la cap, a urmat o tomografie cerebrala ce a gasit – surpriza – o tumora cat jumatate de creier. Omul a fost transferat la neurochirurgie unde i s-a scos tumora si – surpriza – halucinatiile au disparut. Nimeni nu avusese curiozitatea sa ii faca macar o data in viata o tomografie la cap. Omul, un tip rezonabil, cu o viata facuta praf in timpul celor mai buni ani, nu a depus nici o plangere. Probabil ca acum moare de foame, pentru ca pensia de boala fiind anulata in urma rezolvarii problemei, este sanatos si apt de munca… doar ca cine il mai angajeaza la 50 de ani? In mod ironic, vindecarea sa a antrenat o suferinta mai mare – foamea.

In Franta, lucrurile nu stau asa tocmai datorita conduitei preventive. Este o politica nescrisa – da bine in fata tuturor, medici sau societate in general – ca tu ca medic sa incerci sa previi pe cat de mult posibil orice problema medicala. Adica, trebuie sa gandesti in perspectiva, nu numai in prezentul imediat. Adica, si in situatiile in care esti sigur ca e putin probabil sa existe o problema medicala mai grava, e preferabil sa verifici si sa excluzi aceasta varianta. Adica, in Franta, desi omul din exemplul de mai sus pare un schizofren, trebuie sa excluzi o tumora de creier ce ar putea sa justifice comportamentul schizofrenic. Imi aduc aminte ca faceam multe analize si investigatii pacientilor mei atunci cand eram acolo, analize ce medicilor romani ar putea sa li se para inutile, doar pentru ca existau protocoale care cereau sa excludem alte probleme mai putin probabile, si pentru ca stiam ca e mai bine sa muncesti in plus dar totul sa iasa bine, decat sa muncesti mai putin si sa “scapi” din vedere un diagnostic serios.

Conceptul de preventie are si un aspect economic deloc de neglijat. Stiti de ce se ia aspirina mica de 75mg la varstele inaintate (aspirina obisnuita are 500 mg)? Stiti de ce e recomandata? Pentru ca “dilueaza” sangele, impiedica formarea de “cheaguri” ce se pot duce la inima sau la creier si sa faca infarct sau accident vascular cerebral. Administrarea de aspirina nu e obligatorie, dar e o uzanta pentru multi medici de familie. Justificarea nu e insa medicala, ci economica: e mai ieftin sa dai o aspirina mica pe zi decat sa platesti spitalizarea pentru un infarct sau accident vascular, plus recuperarea fizica, plus ingrijirea pacientului daca ramane paralizat la pat, plus altele si altele. De aia e mai bine sa previi decat sa tratezi. Comparati costul unei cutii de aspirina cu costul ingrijirii unei persoane paralizate la pat timp de 10 ani, si veti intelege…

Din pacate, preventia tine si de gradul de pregatire al medicilor… adica trebuie sa te duca capul sa cauti boli la care nu te gandesti de obicei, boli rare, si sa recomanzi investigatii suplimentare chiar daca flerul sau instinctul sau intuitia ta iti spune ca sunt putin probabile… In Romania se bajbaie, se aproximeaza, se foloseste “experienta” de X ani… In strainatate se face medicina bazata pe dovezi. Asta ce inseamna? Inseamna ca faci ceea ce spun ghidurile sa faci, ghiduri care au la baza studii pe mii si mii de oameni, ghiduri standardizate care te impiedica sa scapi din vedere o boala prin exces de “experienta personala”. In Vest, medicina e o stiinta. In Romania, pare mai degraba o magie. Sunt de acord ca medicina este si o arta, dar ca sa poti face din ea o arta, trebuie mai intai sa o stapanesti ca stiinta exacta, rationala, cu informatii permanent actualizate. Arta vine dupa…

Privind poza acestui articol mi-au venit in minte multe despre preventie, un termen juridic, medical, destul de arid. M-am gandit sa dau cateva exemple prin care acest concept se aplica in practica. Si sa descriu, cu claritate, cum e la noi, cum e in alte parti, si sa va las sa meditati… cum ar fi mai bine sa fie…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s