Care este impactul meu?

Citesc deseori argumente de tipul „suntem prea mici, nu putem face nimic pentru tara asta sau lumea asta, suntem inconjurati de indivizi ce nu respecta regulile si nici fiintele din jurul lor, nimeni nu face nimic, motiv pentru care niciodata nu vom reusi sa avansam, sa evoluam, si atunci ce pot face eu sau mai are rost sa fac ceva?”. Cu alte cuvinte, se pune problema impactului pe care il putem avea, ca indivizi izolati, asupra societatii. Si aici este loc de o discutie.

In primul rand, depinde de societatea in care traim. Nepasarea fata de legi si lipsa de respect fata de ceilalti variaza de la zona la zona si de la tara la tara. Exista diferente intre Nordul Europei si Sudul Europei, pornind de la mentalitati si terminand la curatenia de pe strazi. Exista diferente mari intre Romania si Vestul Europei. Si exista diferente si in interiorul aceleiasi tari. Spre exemplu, cand am venit din Galati in Cluj prima data, in urma cu multi ani, m-a suprprins ca nu existau in Cluj caini vagabonzi pe strazi, ca nu erau gunoaie, si ca vanzatoarele imi multumeau cand cumparam de la ele sau ma salutau indiferent daca intram in magazine doar ca sa vad ceva sau le cumparam produsele. Aceste diferente ce sunt inaparente pentru cineva care a trait toata viata in Bucuresti, sunt evidente pentru cei care au calatorit prin tara. De aici rezulta ca afirmatii de genul celei din primul paragraf sunt mai probabile intr-un cartier din capitala si mai putin probabile in Sibiu, de exemplu. Mediul ne formeaza.

Apoi se pune problema din punct de vedere rational. Pot eu controla modul in care se asigura respectarea legilor intr-o zona sau tara? In tarile civilizate acest lucru este posibil: prin vot, prin plangeri la institutiile abilitate, prin campanii de constientizare/informare, prin initiativele unor asociatii, etc. In Romania este putin probabil sa existe un control, deoarce este haos si statul corupt pana in miez exercita puterea in stil mafiot. Dar, oare, faptul ca o comunitate nu poate face nimic pentru a se organiza, ne da dreptul sa renuntam? Daca toata lumea arunca gunoaie pe jos sau vandalizeaza un cartier, ne da noua libertatea sa facem la fel? Sau sa nu facem nimic? Exista o legatura intre ce fac celialti si ce hotaram noi sa facem? Ce putem controla: ceea ce fac ceilalti sau ceea ce facem noi?

Parerea mea este ca nu exista nici o legatura intre optiunile noastre si optiunile altora, doar ca faptul ca in exteriorul nostru domneste haosul, ne da o scuza pentru a nu face nimic, invocand impactul scazut si o pierdere inutila de timp.

Pana la urma avem doua optiuni: facem sau nu facem! Ce fac ceilalti nu conteaza. Iar problema legata de impact vine din radacinile educatiei romanesti, din acel individualism feroce al romanilor, care nu au spirit comunitar. Va aduceti aminte de Miorita? Ce au facut cei 2 ciobani cand au vazut ca al treilea este „mai ortoman”? L-au sacrificat si toata lumea a pierdut, pentru ca cei doi care i-au luat averea cu siguranta nu au putut sa o pastreze, fiind din fire mai prost organizati si mai risipitori sau mai lenesi. Cam asta facem fiecare dintre noi, care la auzul unor initiative laudabile de a pune ordine in haos, sarim cu afirmatii demobilizatoare de genul „nu se poate face, te chinui degeaba, nu vei reusi nimic”. Practic, ucidem – metaforic vorbind – acei „ciobanasi” curajosi si harnici dintre noi, jucand intr-o piesa de teatru arhetipala. Pentru cei care nu inteleg despre ce vorbesc, am scris in urma cu ani un articol intitulat Mituri Arhetipale Romanesti, ce poate fi gasit acesand acest link.

A face ceva tine insa si de atitudine. Multi dintre noi, inclusiv eu, am iesit in strada pentru Rosia Montana sau pentru Colectiv, nu pentru ca am trait un moment iluzia ca vom schimba ceva, ci din constiinta faptului ca revolta noastra trebuie exprimata in exterior, trebuie traita fizic. Faptul ca esti revoltat si nu faci nimic, ci doar te revolti in discutiile din familie sau pe internet/social media, dar nu ai curajul de a iesi in strada, nu ajuta cu nimic, si te face complice cu cei care produc haos sau ilegalitati. Stiu, nu se iese pentru ca „e ceva nou”, pentru ca „ce o sa zica lumea”, pentru ca „nu da bine”, pentru ca „seful meu, care imi plateste salariul, este unul dintre cei care fac faradelegi, si am tot interesul ca haosul sa continue”, pentru ca „sunt prea comod si viata mea e prea buna sau sunt prea bine platit ca sa imi pese de ceilalti”, pentru ca „sunt un individ care traiesc doar in concretul nevoilor si placerilor mele bazale imediate”, pentru ca „nu e treaba mea”. Sincer, ma uit drept in ochii multora si vad aproape instantaneu motivele pasivitatii lor. „Au familie, au copii”. „Isi pot pierde job-ul”. „Daca sunt vazuti?” Dar ulterior se lamenteaza, deseori in cabinetul meu, ca „sistemul este prost”, ca „nu au bani de medicamente”, ca „nimeni nu are grija de tara asta”.

Pai nimeni nu are grija, pentru ca cei care trebuie sa aiba grija sunteti voi!

Am sa va spun o poveste…

A fost odata un om intelept care obisnuia sa se plimbe pe malul oceanului atunci cand se relaxa. Intr-o zi, in timpul plimbarii obisnuite, a vazut o silueta umana care se misca la fel ca un dansator. Omul zambi in sinea sa gandindu-se ca cineva avea chef sa danseze in acea zi pe plaja. Incepu sa mearga mai repede si se apropie de silueta, pana cand observa ca aceasta era un tanar care nu dansa, ci se apleca si culegea ceva de pe plaja si apoi, cu miscari delicate, arunca acel lucru in ocean.

Omul se apropie mai mult de tanar, il saluta si il intreba ce anume face.

Tanarul se opri, se uita la om si ii raspunse:
– Arunc stele de mare inapoi in ocean!
– Dar de ce faci asta?
– Soarele este sus si este reflux. Daca nu voi arunca stelele de mare inapoi in ocean, acestea vor muri datorita caldurii si uscaciunii pana va reveni fluxul.
– Dar tinere, nu iti dai seama ca sunt kilometri si kilometri de faleza si multe stele de mare de-a lungul tarmului? Cum ai putea sa faci ceva care sa conteze? Ce impact ar avea actiunile tale? Cum ai putea oare face diferenta?

Tanarul asculta politicos. Se apleca, lua de jos o noua stea de mare si o arunca in ocean. Apoi, se intoarse catre om si ii spuse:
– Poate ca nu pot face diferenta pentru toate stelele de mare, dar pentru aceasta stea care acum s-a intors in ocean… am facut o diferenta!

De ce se lupta medicii pentru viata fiecarui om, in timp ce in zonele de conflict ale acestei lumi – vezi zona Orientului Mijlociu – se omoara zeci si sute de oameni in fiecare zi? De ce sa ingrijim batranii sau pe cei aflati pe moarte daca oricum tot vor muri? Care este impactul unui pacient salvat cand alti sute de oameni mor in acelasi timp in alt loc din lume? Care este impactul unei asistente ce schimba asternutul unui pacient ce mai are de trait o ora? Spune ea ca „a schimbat degeaba patul, ca oricum a murit”?

Dar daca tot vorbim de impact… de ce sa mai traim daca oricum murim?

Generalizez, dar intrebarea isi pastreaza pertinenta… daca oricum traim pentru o perioada in aceasta lume, daca oricum viata noastra este finita (toti vom muri), mai are rost sa facem ceva? Stiu ca majoritatea muncim, facem familii si case, crestem copii, de multe ori dintr-o pura inertie si fara sa ne punem problema, dar daca e sa trecem totul prin filtrul impactului, la scara umanitatii (ca sa nu spun la scara geologica), nu facem de fapt nimic si nu avem nici un impact.

Ceea ce facem tine de umanitatea din noi. Ceea ce facem tine de o anumita atitudine, de a fi intr-un fel, indiferent de ce vezi in jurul tau. „Cu o floare nu se face primavara”. Stiu, asa e. Dar nu asta e ideea. Ideea e sa-ti placa sa admiri o floare inainte de a fi primavara. Sau de a fi tu insuti o floare inainte de a veni primavara. Sau de a construi castele de nisip, nu cu scopul ca ele sa dureze, ci pentru placerea de a le cladi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s