Viata Mea

Line Sand

„Pentru nimic în lume n-aş părăsi acest colţ de viaţă străină pentru a mă reîntoarce în patrie. Să mai văd ceea ce am văzut, să mai sufăr ceea ce am suferit, aceleaşi mutre, aceleaşi fosile cari conduc viaţa publică, otrăvindu-te numai cu privirile lor stupide şi bănuitoare. Nu, dragul meu, nu. M-am exilat şi atâta tot. Aerul de aicea îmi prieşte, sunt mulţumit cu ai mei şi n-am ce căuta într-o ţară unde linguşirea şi hoţia sunt virtuţi, iară munca şi talentul viţii demne de compătimit.”

Textul asta este scris de Caragiale. Majoritatea il cunoastem drept cel mai mare dramaturg roman, un tip sfredelitor, cu o inteligenta vie si un spirit de observatie acut, dar putini stiu cum i-a fost viata. Caragiale s-a retras in ultima parte a vietii in Germania. A ramas activ pana in ultimele momente, sprijinind comunitatile de romani din strainatate, facand voiaje lungi in tara si colaborand cu diverse reviste. Totusi, nu s-a mai regasit, nu a mai rezonat cu Romania. A facut infarct si a murit in casa sa de la Berlin la 60 de ani.

Caragiale a fost adeptul lui „ridendo castigat mores”, adica „razand se biciuiesc moravurile”. A crezut ca poate schimba ceva prin ironie, prin opera sa, prin a deschide ochii celor din jur. Dupa cum se vede – si dupa cum putem vedea si in zilele noastre – desi este unui dintre scriitorii cei mai cititi, lectura obligatorie – nu a reusit.

Este esential sa invatam din greselile inaintasilor.

Ce faci cu o populatie care fie refuza activ sa fie ajutata, fie nu isi da seama ca are o problema? Textele lui Caragiale sunt frecvent citate pe internet in ultimele luni si, sincer, nu vad nici o diferenta intre vremurile actuale si cele de acum mai bine de 100 de ani. Este acelasi pattern; piesa identica, doar alti actori. Este plictisitor.

De multe ori mi-am pus intrebarea: Chiar pot schimba lumea? Circula mult pe social media citatul urmator: “You can’t change the world, you can only change yourself“. Adica nu poti schimba lumea, poti doar sa te schimbi tu insuti. Avea ceva abstract acest citat, ceva ce nu puteam intelege. Recent am avut norocul ca cineva sa imi reformuleze citatul intr-o forma care m-a luminat brusc. Nu, nu e vorba despre lume. Este vorba despre viata altora si despre viata mea.

You can’t change someone else’s life! You can only change your life!
Nu poti schimba viata altcuiva! Poti sa iti schimbi doar propria ta viata!

Da, stiam de multi ani, din formarea de psihoterapie, ca nu putem sa ne schimbam clientii/pacientii, ci doar le aratam alte perspective si ei aleg daca le doresc sau nu. Stiam… si totusi nu cuplasem informatia asta cu propria mea viata… Da, e stupid cum a putut sa fie in fata mea acest adevar atata timp si totusi sa nu il vad!… E evident ca ma dau cu capul de un zid incercand imposibilul: sa ii schimb pe altii, sa schimb tara in care traiesc sau oamenii pe care ii intalnesc. Este si incorect de altfel: sa imi impun propria mea viziune asupra altora…

Adevarul este ca suntem stapani doar pe propria noastra viata, intr-o masura mai mare sau mai mica. Dar nu suntem deloc stapani pe vietile altora sau pe modul cum aleg ceilalti sa-si traiasca vietile. A fost o experienta dificila sa pot accepta emotional pana unde sunt eu si de unde incep ceilalti…

De cateva zile sunt altfel. Nu mai am iluzia unei misiuni grandioase de a salva omenirea de la mizeria morala sau de la autodistrugerea iminenta. Am revenit intre granitele mele personale dupa o lunga perioada de zbucium. Ma uit la viata mea, la aceasta mica oaza de liniste si de culoare aflata intr-o bezna cumplita, si imi dau seama ca doar atata am si doar atata pot. Peste cateva zile implinesc 9 luni de cand sunt in Romania. Gestatia a fost foarte dificila dar am dus-o pana la capat. Nu mai am asteptari sa schimb Maramuresul – Doamne Fereste! – sau Romania. Nu mai am asteptari de la nimeni in legatura cu propria mea persoana. Imi vad de viata mea cat mai discret posibil.

Urmeaza cateva luni interesante pentru mine. Imi este dor sa calatoresc in strainatate si banii din Romania nu ma ajuta. Asta e un bun motiv pentru a pleca spre zone mai favorabile. Asta nu inseamna ca idealismul meu s-a stins si ca nu voi ajuta pe ceilalti la nevoie. Dar ii voi ajuta doar daca imi vor solicita asta. Iar daca voi mai scrie pe blog in limba romana, o voi face din pura pasiune si nu dintr-un scop ascuns de a mai schimba ceva. Nu, nu se mai poate. Si da, mi-a ajuns.

It’s time to draw the line!

~ Mersi Surfer!

2 thoughts on “Viata Mea

 1. Legat de “Este esential sa invatam din greselile inaintasilor”, uite unul din citatele mele preferate:
  “Experience keeps a dear school, but fools will learn in no other, and scarce in that;
  for it is true we may give advice, but we cannot give conduct.” Benjamin Franklin

  Experienta este o scoala foarte scumpa dar nebunii nu vor sa invete in alta si nici macar prea mult in aceasta;
  este adevarat ca putem sa dam sfaturi dar nu putem sa transmitem comportamentul [adecvat].

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s