Strabunii uitati – Pavel Corutz

Machu Picchu

Ma uit de la etaj la grindina ce cade peste masinile din parcare. De cateva zile vremea parca a inebunit. Alternanta de soare si furtuni violente a provocat discutii intre oamenii acestei regiuni in care traiesc acum, oameni ai nordului care sunt obisnuiti cu vremea racoroasa, dar care povestesc, cu o unda de ingrijorare in glas, ca nu asa este vremea obisnuita in aceste locuri. Dupa o iarna fara zapada si cu 2 luni in care a plouat zilnic, furtunile de primavara aduc din ce in ce mai multe argumente pentru care climatul se schimba. Prea multa poluare, prea multa indolenta din partea factorilor de decizie internationala, o criza de leadership in care fuga dupa voturi si dupa pastrarea status quo-ului in detrimentul unor decizii clare la un timp oportun, pun in pericol fragilul echilibru climatic.

Cartea lui Pavel Corut exploreaza niste ipoteze ale descendentei umanitatii actuale din inginerie genetica aplicata unor strabuni purtatori de informatii de origine extraterestra. Este vorba de un SF in care aceasta ipoteza duce la concluzia ca in zilele noastre noi nu descoperim, ci redescoperim inventii si teorii banale pentru stramosii nostri, informatii care au fost uitate pe parcursul unei salbaticiri si uitari cauzate probabil de un cataclism planetar. In mod tipic, acest cataclism are la baza conflictul dintre oameni, folosirea iresponsabila a armelor de distrugere in masa, genocidul unei populatii asupra alteia care are la baza alte valori, lipsa de cooperare pentru a rezolva problemele, lupta pentru resurse. Adica ceea ce suntem pe cale sa repetam in prezent.

Imaginatia este purtata pe firul trasat de o escadrila de astronave pornite din profunzimile Universului catre Terra, astronave ce se opresc pe diverse planete pentru a genera viata sau pentru a civiliza populatii salbaticite sau agresive. Este un drum al creatiei si al impunerii unor legi de bun-simt. Este si un drum al curiozitatii exploratorului.

Ideile cartii se pliaza pe unele informatii insolite cunoscute in lumea noastra, spre exemplu obiecte cu vechimi imposibil de explicat – obiecte faurite prin tehnici moderne care sunt gasite in straturi geologice corespunzand unor epoci in care omul si majoritatea animalelor din prezent nu aparusera inca. Este luat in discutie profilul genetic al raselor principale de pe Pamant, precum si legendele despre zeitatile din vechime, zeitati identificate in carte cu ultimii exploratori extraterestri care au ajutat civilizatia actuala in zorii ei. Nu in ultimul rand, cartea aduce in discutie izolarea Terrei intr-un Univers care, in mod probabilistic, detine miliarde de planete apte sa sustina viata rationala doar in galaxia noastra, Univers care in mod inexplicabil ramane tacut. Nevoia de reluare a unor legaturi de mult intrerupte cu lumile universale razbate dintre filele cartii.

Pavel Corut este un autor controversat. Este probabil cel mai prolific scriitor contemporan, abordand mai multe stiluri, inclusiv poezii. Se apropie de 200 de carti publicate pe parcursul unei cariere imense. Scriitor marginalizat, cu carti judecate si criticate, cu initiative multiple si in afara domeniului literar, cu background analitic de ofiter de contrainformatii in timpul regimului comunist, Dl. Corut inca mai incanta, desi mult mai rar in ultimul timp, cu cartile de science-fiction si cu cele de spionaj ori psihologie aplicata.

Posibilitatea distrugerii civilizatiei actuale prin repetarea unor greseli de dincolo de preistorie, trend-ul pe care il vad in prezent – traire a clipei, deresponsabilizare, irationalitate – m-au facut sa imi pun o intrebare pe care o pun generatiei mele si generatiilor mai tinere:

Oare vom ajunge sa imbatranim? Oare bubble-ul consumerismului irational, a cresterii continue, a epuizarii resurselor, va mai tine? Si cat timp? Si cand the point of no return va fi depasit? Adica acel punct dincolo de care, orice ai face, e prea tarziu? Cei care au fost martorii unui cancer cu metastaze poate ca inteleg cel mai bine ce inseama punctul dincolo de care, desi pacientul este inca in viata, nu se mai poate face nimic…

Imaginea articolului este alesa sugestiv: Machu Picchu, oras al imperiului Inca. Nu a fost niciodata cucerit. S-a stins pur si simplu. Soarta lui o poate avea intreaga omenire actuala…

Advertisements

2 thoughts on “Strabunii uitati – Pavel Corutz

  1. Rosie

    Oh my God Cezar! Another beautiful picture! Seriously, my friend, if you ever tire of being a psychiatrist, you should go into freelance photography. It would feed 2 of your loves–photography and traveling! Love and Light to you! Rosie

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s