Iluzia Iubirii – David Celani

Film & Book

– Iluzia iubirii –
De ce se intoarce femeia maltratata la agresorul sau
David Celani

O carte fantastica, scrisa intr-o maniera pragmatica, realista, dura, despre mecanismele dependentei in cadrul cuplurilor victima-calau, folosind ca referinta o teorie noua si originala, care include elemente psihanalitice, neajutorarea invatata, teoria atasamentului si a relatiilor obiectuale. Discutia se extinde, prin intermediul multor exemple de situatii de viata, catre multitudinea de aspecte subtile ale dependentei, catre trairile sinelui fragmentat, osciland intre disperare si idealizare, vesnic flamand dupa iubire si atentie, cautand cu orice pret o iubire parentala refuzata in urma cu mult timp. Cartea arunca mai ales lumina asupra unui tip insolit de logica – o logica emotionala avand la baza mecanisme infantile de aparare de tipul clivajului, negarii sau disocierii – o logica ce permite victimei sa reia relatia cu agresorul sau, formand un cuplu unit prin defectele comune, in ciuda riscului vital permanent, traind o viata frenetica intre emotionalitate debordanta si vid sufletesc.

O lectura relativ facila pentru specialist, accesibila pentru publicul general educat, inutila pentru majoritatea populatiei. Mai jos las doua fragmente din ultimele randuri ale cartii, fragmente ce subliniaza ubiquitatea unei probleme pe care o credeam specifica spatiului romanesc, dar care atinge proportii greu de imaginat in spatiul cultural francez pe care am avut ocazia sa-l cunosc indeaproape.

“Problema, asa cum o vad eu, tine de orbirea incredibila a civilizatiei noastre fata de efectele pe termen lung ale copilariei pline de abuzuri si de neglijenta. Noi, ca societate, pastram povestile despre acele putine exemple de eroi care au castigat toate razboaiele, dar refuzam voit sa vedem ca pentru fiecare copil abuzat sau neglijat care “reuseste in viata”, exista alte cateva mii care nu reusesc”.

“Daca societatea noastra va incepe sa se concentreze asupra preventiei anumitor tipuri de probleme familiale, despre care stim acum ca vor conduce la perpetuarea nesfarsita a abuzului, din generatie in generatie, mai avem o sansa sa amelioram aceasta problema enorma. Totusi, luand in considerare starea politicilor noastre sociale actuale si accentul pus pe drepturile parintilor, care blocheaza efectiv toate interventiile substantiale asupra familiilor disfunctionale, pana intr-acolo unde copiii sunt aproape distrusi, noi, ca societate, putem fi siguri ca vom avea o sursa nesfarsita de copii care vor fi expusi unor experiente nocive de dezvoltare, ceea ce garanteaza ca vor deveni fie generatia urmatoare de batausi, fie viitoarele victime ale abuzului”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s