The Power of One: Alcoolismul

Alcoolismul

“Nu exista pustiu. Exista doar incapacitatea noastra de a umple golul in care traim”.

A treia brosura educationala abordeaza una dintre problemele cele mai importante de sanatate publica, si de departe cea mai frecventa tulburare psihica intalnita in spitalele de psihiatrie – alcoolismul. Am incercat sa surprind unele aspecte practice legate de cauze, efecte, semne ale dependentei si strategii de tratament. Este important de stiut ca dependenta la alcool face parte dintr-un grup mai larg de tulburari pe care l-am putea numi “dependente in general”; nu conteaza daca drogul de care suntem dependenti e reprezentat de alcool sau de medicamente, droguri ilicite, jocuri de noroc, sex, cumparaturi sau calculator… mecanismul este acelasi, numai ca disponibilitatea larga a bauturilor alcoolice face din dependenta la alcool o problema extrem de frecventa si genereaza un impact important asupra societatii.

In ceea ce priveste design-ul brosurii, pentru a concentra informatia am redus dimensiunea literelor; sper sa nu fie excesiv de dificil de citit… Poza aleasa este facuta de mine in Edinburgh, Scotia. Este o pasarela peste Leith Street care duce la St. James Shopping Centre.

Imaginea face legatura intre mai multe aspecte:
– preferinta scotienilor pentru bauturi alcoolice in contextul unui climat extrem de umed si rece;
– un semn de adio din partea mea facut Regatului Unit in care este putin probabil sa mai profesez desi imi mentin statutul de membru in GMC;
– sugestia drumului sinuos pe care il parcurge cel care hotaraste sa lupte cu alcoolismul, un drum impredictibil, ametitor, cu putine repere;
– alcoolismul tatalui meu este motivul destramarii familiei mele, fapt ce a produs o cascada de evenimente ce m-a marcat puternic si care a contribuit, probabil mai mult inconstient, la alegerea meseriei mele de psihiatru.

Precizez din nou ca brosura este gratuita dar rog pe cei care o download-eaza sa o distribuie mai departe pe principiul “pay it forward“. Brosura e facuta pentru a fi imprimata fata-verso si a fi pliata cu usurinta. Drepturile de autor imi apartin. Brosura face parte dintr-un ciclu educational pe care l-am initiat fara ajutorul nimanui si care poarta titlul de “The Power of One” pentru a preciza acest aspect.

Brosura poate fi descarcata urmand urmatorul link.

Multumesc!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s