Civilizatie si Primitivism

EU ConnectedRealitatea se ingana cu visul. Trenul isi croieste drum prin marea de verdeata din Muntii Vosgi. Prin pleoapele inchise percep alternanta de lumini si umbre: padure, tunel, luminis, iar padure… Langa mine sta o doamna in varsta, localnica. Vine dintr-o calatorie pana la fiica ei. In 6 ore a taiat Franta de-a curmezis de la Bordeaux la Strasbourg cu TGV-ul, iar acum mai merge o jumatate de ora pana la un sat de vre-o 500 de suflete. Nu-i nici o problema sa mergi in vizita la ocean cand esti pensionar; lumea are. Are bani, are trenuri de mare viteza, are chef de calatorie…

Doua randuri mai in fata, un grup de canadieni merg in Germania. Ii ascult discret cum vorbesc in engleza. Au o viziune cu adevarat internationala, vorbesc despre cele 2 coaste ale Canadei si despre Europa ca si cum ar fi la cativa kilometri, cand de fapt sunt la zeci de ore de avion distanta. Mintea mea face switch-ul constant intre franceza si engleza pana ce ma pomenesc cu o a 3-a limba cunoscuta: romana.

Un rand mai departe, in fata, sunt 2 romani care vorbesc tare de-i acopera si pe canadieni si pe francezii care murmura in jurul meu. El, cu o sapca trasa peste ochi, e greu identificabil. Ea, plina de tupeu, probabil o pitzi venita la produs. Asculta amandoi la cate o casca de la acelasi mobil. Ii studiez pret de cateva minute, intrabandu-ma cam ce-i poarta prin acest colt pierdut de lume. Concluzionez ca nimic curat, asa ca imi continui motaiala, gandindu-ma la paradoxul situatiei in care ma aflu: in tren se vorbesc simultan 3 limbi diferite si eu le inteleg pe toate, sarind de la una la alta. Probabil ca, daca cineva m-ar intreba ceva acum, in oricare dintre limbi, as scoate doar un zgomot nedeslusit, nestiind in ce limba sa raspund.

Inevitabil, vine controlul biletelor. Aud zgomotul capsatorului apropiindu-se, multumirile reciproce intre conductor si calatori, scot biletul si astept. Nu mai vine. La un moment dat deschid ochii pe conductorul incruntat care are in mana doua carti de identitate prea mari pentru a fi franceze. Romanii nu au bilet. Conductorul ii noteaza in aparatul sau digital cu care scaneaza sau da amenzi, dupa caz. Ma astept la vociferari. Acestea nu vin insa; conductorul are pregatire in managementul conflictelor, nu lasa sa degenereze.

Dupa 5 minute de asteptare, conductorul ajunge si la noi. Resimt o iritare, stiind ca trebuie sa arat si eu buletinul meu cu care e valabila cartela mea de reduceri. Ma simt penibil, asa ca, in timp ce ii intind actele, ii spun in gluma si cu zambetul pe buze, ca un fel de scuza pentru nationalitatea mea:

– Mai aveti inca un roman astazi in tren!

Conductorul se uita la acte, se uita la mine, dupa care imi raspunde zambind:

– Da, mai este un roman in tren, dar un roman care isi plateste biletul!

Doamna cu care calatoresc se baga in vorba. Aflu ca le-a ars o amenda de 80 de euro la fiecare dintre cei doi. Doamna ma intreaba cat am platit pe bilet. Ii spun ca, impreuna cu reducerea proprie doar Alsaciei, 5 euro si ceva. Doamna e uimita. Conductorul ma intreaba daca nu e mai bine sa platesti 5 euro decat 80. Ridic din umeri si zambesc, pentru a nu raspunde.

Conductorul s-a indepartat. Doamna imi spune ca de la Bordeaux si pana la Strasbourg a fost controlata de 3 ori. Dupa parerea ei, romanii stiau ca vor fi controlati, aici in Franta nimeni nu e de capul lui, totul e bine integrat, nu scapi. Imi repeta intrebarea conductorului: de ce nu si-au cumparat bilet? Era mai ieftin! Ii spun ca nu stiu.

De fapt, stiu. Nimic nu se compara cu sentimentul de-a i-o trage cuiva, chiar si pentru 5 euro, riscand o amenda de 80 euro. Si oricum, francezii sunt tampiti ca dau amenda, nu noi ca nu platim. Intotdeauna ceilalti sunt de vina, ceilalti sunt niste cretini. Noi suntem perfecti, nu avem nici o vina, pocnim de inteligenta, etc. Suntem doar nedreptatiti de ceilalti, baga-i-as in …

Problema e una de mentalitate. Azi in tren au fost 3 romani: eu si ei. Aveam toti buletin de Romania. Si totusi unul dintre noi a incetat sa mai creada in niste mituri si a inteles niste lucruri elementare. Europa de Vest este o lume extrem de civilizata. Civilizatia inseamna sa-ti inabusi pornirile animalice de a-ti baga picioarele in cel de langa tine. Daca nu platesti 5 euro biletul, sau, ma rog, 17 euro cat este fara reducere, asta inseamna ca SNCF-ul (compania de trenuri) va inregistra o infinitezimala pierdere. Aceasta pierdere se va propaga, prin salturi, pana va ajunge sa fie platita de statul francez si in final de noi toti cei care traim in Franta. Cu alte cuvinte, cei 2 indivizi din tren ne-au furat pe noi toti: pe mine care muncesc si platesc taxe, pe doamna de langa mine care a muncit si a platit taxe, pe ceilalti calatori din tren, inclusiv pe canadienii care au regasit furtul in taxa mai mare de hotel sau in biletul mai scump de avion sau tren. Vesticii au o conceptie foarte clara asupra societatii, astfel ca orice furt ii priveste direct si il resimt ca si cum ar fura direct de la ei (ceea ce e si adevarat). Au o reactie identica si la parazitismul social, despre care poate voi mai vorbi in alt articol.

Civilizatia inseamna oameni care muncesc unii pentru altii si au inteles ca sunt interconectati. Primitivismul inseamna sa te gandesti doar la tine, ca un animal solitar in jungla. Am scris acest articol in limba romana pentru ca ii priveste pe cititorii mei romani. Cei care vorbesc engleza sau franceza au inteles de mult aceste aspecte. Si apoi, mi-ar fi penibil sa le explic cat de primitivi putem fi, noi, romanii.


Imaginea arata traseele avioanelor dimineata deasupra Europei de Vest. Spuneam odata ca unirea face puterea. Adaug ca si interconectarea face putere.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s