Mituri Arhetipale Romanesti

This article is mainly relevant for the Romanian readers, so it’s written in Romanian. However, for my English-speaking readers, I share this fascinating link to a collection of tales that repeat themselves in several corners of this world. Also, the Monomyth is a good extra reading.

GeticaProbabil ca fiecare comunitate are, la baza, niste legende sau povesti fondatoare. Ele descriu situatii, ofera modele de comportament, subliniaza caracteristicile principale ale comunitatii respective. Unele legende sunt comune mai multor comunitati sau popoare si pot fi regasite in locuri geografice diferite, aflate chiar si la mare distanta. Un exemplu este povestea tineretii fara batranete care apare atat la poporul roman cat si la cel irlandez. Alte povesti sunt comune aproape tuturor, vezi balaurul de la noi care este dragonul asiatic.

Jung a descris la un moment dat ceea ce se numeste inconstient colectiv. Ce inseamna asta? Inseamna ca fiecare dintre noi avem, in interiorul nostru, la un nivel de care nu suntem constienti, toate aceste legende. Asa cum structura corpului se transmite genetic in mare parte, tot asa si structura sufleteasca se transmite de la o generatie la alta. Exista legende comune intergii umanitati, exista situatii particulare care se regasesc iar si iar, si exista legende regionale sau locale, cu o arie de raspandire mai redusa. In articolul meu precedent in limba romana am explorat monomitul sau drumul eroului, dar exista si o clasificare internationala a povestilor pe care o gasesc fascinanta. Jung spune ca fiecare dintre noi avem cateva mituri fundamentale pentru toti oamenii, peste care se suprapun miturile familiei lingvistice (in cazul nostru e vorba de miturile indo-europene), peste care vin mituri tipic romanesti, apoi provinciale si regionale, pana la nivel de familii. Multe mituri contin anumite pattern-uri de comportament, gandire si simtire, anumite principii, numite de Jung arhetipuri. Aceste arhetipuri sunt reprezentate de diverse imagini sau situatii, dar principiul de baza ramane acelasi. Nu conteaza daca spun la Galati ca “mai trece multa apa pe Dunare” sau la Cluj ca “mai trece multa apa pe Somes”, cand ideea, principiul din spatele formei de exprimare, e acelasi.

Miturile ancestrale romanesti sunt Miorita, Mesterul Manole, Zburatorul si Traian & Dochia. And there is nothing we can do about it… Adica nu avem ce face, astea sunt, altele nu avem. Peste aceste mituri s-au mai suprapus ulterior altele, pentru ca poporul roman e un popor foarte vechi, cu o istorie imensa la scara mondiala. Dar daca esti in cautarea radacinilor, a acelor mituri pe care le avem toti in noi, fara exceptie, ajungi la acestea patru. Cunoasterea miturilor fundamentale este esentiala pentru a intelege orice popor. Primele doua se studiaza intens la scoala, asa ca toata lumea le cunoaste si constient, nu numai la nivel de inconstient colectiv. Miorita este mitul mortii si al transhumantei, regasit mai tarziu si prin Baltagul. Mesterul Manole (Monastirea Argesului) este mitul jertfei si creatiei. Zburatorul (Sburatorul) este mitul erotic si e acoperit destul de bine de Calin (file din poveste) si Luceafarul – spiritul care chinuie noaptea in somn fetele nemaritate sau recent maritate, spirit care a apartinut unui barbat respins de o femeie in timpul vietii – simbol al iubirii neimpartasite. Traian si Dochia e mitul etnogenezei poporului roman si probabil ca mai nimeni nu-l cunoaste.

Tot ceea ce s-a intamplat cu poporul roman de-a lungul timpului, tot ce se intampla si se va intampla in viitor, se supune miturilor fundamentale. Oricine s-a nascut aici are aceste mituri in el; acest fapt e mai presus de alegerea personala. Faptul ca unii neaga miturile interioare, altii se supun lor iar altii se revolta impotriva lor, este irelevant. Arhetipurile din aceste mituri se organizeaza in complexe. Astfel, singura solutie rezonabila este a accepta ca ele sunt in noi si parte din noi; acceptarea ne elibereaza de tirania complexelor izvorate din ele, dar nu le da “delete”. Ele raman in noi, iar a fi roman inseamna sa ai in inconstientul tau aceste 4 mituri (plus altele adaugate mai recent).

Fiecare popor are miturile proprii. Ele nu sunt nici mai bune si nici mai rele, dar dicteaza modul de a reactiona in perioade istorice diferite. A fi roman este un dat existential, ceva care nu a fost ales prin liber-arbitru. Singura solutie este acceptarea si folosirea elementelor din mituri pentru a lua atitudinea optima in fata provocarilor vietii. Pentru asta, trebuie sa cunoastem miturile, asa ca incurajez o lectura profunda a lor.

Mai jos voi adauga cateva idei in ordinea in care imi vin in minte. Exista mult mai multe aspecte – miturile sunt foarte cuprinzatoare – dar ma voi opri doar la cele de care m-am lovit personal sau de care s-au lovit cunoscutii mei.

Nu intamplator Hora Unirii e un cantec, poem si dans repetat obsesiv. Nu intamplator imnul din urma cu cateva decenii era Trei Culori. Este tipica romanilor o crunta lipsa de unitate. Imnurile acestea 2 vin, iar si iar, ca o vraja sau un descantec, sa corecteze ceea ce e de ne-corectat. Suntem 3 culori, nu una. Ne prindem in hora dar suntem de fapt singuri. Trei culori, trei ciobanasi in Miorita… Cum prea-bine imi spunea un prieten, romanii se unesc doar in 2 situatii: pericol comun si interes comun. Eu zic ca pericolul comun tot interes comun de supravietuire este… Si cei 2 ciobanasi-ucigasi s-au unit la interes comun ca sa-l casapeasca pe cel de-al 3-lea. Unde era unitatea dintre cei 3? Unitatea de neam (cei 3) a fost mai slaba decat unitatea de interes (cei 2). Aruncati o privire la TV sau pe strada, sau in propria familie – doar o privire e suficienta – si veti intelege! Dar intreaga situatie nu trebuie vazuta ca rea: egoismul a avut un rol istoric. Cand veneau turcii sau tatarii, daca romanii stateau si mureau impreuna pana la unu’, ramaneam cu gol demografic. Asa ca, fiind fiecare individualist (eventual el si familia lui), si-a salvat pielea fugind in munti. Daca erau japonezi faceau harachiri toti si se depopula tara. Si uite-asa un “defect” devine o “calitate” de supravietuire. Principalul defect national – lipsa de unitate sau individualismul cu sens de egoism – este si principala calitate: poporul roman va fi ultimul care va disparea de pe pamant. Oportunismul (celor 2 ciobanasi-ucigasi) va deveni Creativitatea care va participa la aceasta indelungata supravietuire. Pretul va fi insa lipsa de demnitate, umilintele multiple, mersul in genunchi, zbaterea inutila. Castigul va fi supravietuirea.

Deja avem 4 milioane de romani in strainatate. Ce fac aia acolo? Pai se unesc cu “ciobanasul ungurean” si revin uneori in tara ca exploatatori ai celui “moldovean”, daca nu cumva lucreaza chiar aici, in tara, la firme multinationale. Tradeaza lucrand la straini? Sigur ca da. Se unesc cu strainul/ungureanul? Sigur ca da. Lucreaza la firme romanesti, se unesc cu alti romani in initiative romanesti? Sigur ca nu. Supravietuiesc salvandu-se individual (eventual ei si familia lor)? Sigur ca da. Sunt romani autentici? Da, sunt! Isi omoara fratele “moldovean” prin actiunile lor? Da! E Romania mai “ortomana” ca alte tari, adica mai bogata? Da. Se re-joaca mitul fundamental al Mioritei? Evident ca da!

Am trait in strainatate. Care e cea mai frecventa si dureroasa problema a romanilor emigrati? Faptul ca nu pot sa-si faca prieteni in strainatate si sufera de singuratate, eventual legand prietenii formale cu nativii din tarile respective. De ce? Pai, again, cum se unesc romanii? Prin interes. Iar in strainatate majoritatea au tot ceea ce isi doresc, banii nu sunt o problema. Si atunci in numele a ce sa te mai unesti cu celalalt? In numele unui semntiment de comunitate care iti este imposibil de inteles? Nu, nu poti sa stabilesti relatii de prietenie (afective) cu strainii pentru ca nu stii sa stabilesti decat relatii de interes reciproc iar in Vest nu e nevoie sa te mai chinui ca standardul e foarte ridicat si nu-ti lipseste nimic. Vorbesc de majoritatea romanilor din Vest, nu de o minoritate care se zbate la limita de subzistenta si care si-a activat mitul Mesterului Manole… Democratia din Vest inseamna sa ai sentimentul de “Noi”. Vive la France! Deutschland uber ales! Adica sensul personal sufera o transcendere catre sensul de apartenenta la o comunitate. Daca dai o palma la un vestic se ridica in picioare amenintatori sute de vestici ultragiati de gestul tau. Acelasi gest nu produce in Romania decat o bucurie ca nu ai fost tu cel plesnit. Vezi fasaiala de la Rosia Montana. Asa ca, ne-existand spirit comunitar in Romania, cumva, ceva, trebuie sa uneasca poporul. Pericolul comun, tirania adica. Si asta e motivul pentru care in Romania a mers 45 de ani dictatura: pentru ca 2 ciobanasi au facut, candva, undeva, front comun importiva fratelui lor, distrugand spiritul de comunitate in 3 pentru totdeauna.

Sa privim la sirul lung de eroi nationali! Decebal. Tradat. A facut sacrificiul suprem, s-a sinucis. Mihai Viteazu. Tradat. Sacrificat. Cuza. Tradat. Sacrificat. Ceausescu. Tradat. Impuscat, sacrificat simbolic de Craciun. Am luat exemple majore. Primul e parinte al natiunii, al 2-lea a facut prima unire, al 3-lea a 2-a unire, ultimul a lasat in urma o tara mult mai OK decat ce vedem acum. Care e pattern-ul? Daca vrei sa devii erou national si reusesti, vei fi pana la urma tradat, apoi sacrificat (fie omorat, fie iti va fi luat lucrul cel mai de pret). Decebal a pierdut Dacia Felix (felix = cea fericita, pentru ca era bogata si civilizata). Urmatorii au pierdut Visul de unitate iar Mihai si-a pierdut si viata. Ceausescu a pierdut puterea. Cine a tradat? Aici istoria tace sau e evaziva. S-a intamplat. Pur si simplu s-a intamplat. Nu exista vinovati identificabili. Nici nu se pot identifica, pentru ca autorul e poporul in intregime care a acceptat tacit situatia.

Deci scenariul e simplu: erou – tradare – sacrificiu.

In Miorita: ciobanas moldovean “mai ortoman” (deci mai harnic, mai bun, un fel de campion) – tradarea celorlalti 2 ciobanasi – sacrificiu (oi preluate (furate) de cei 2, homicid). Sau, in mitul fundamental al lui Manole: maestrul arhitect – manastirea care tradeaza visul de perfectiune al eroului – sacrificiul necesar (sotia mult iubita) pentru indeplinirea visului.

Cu alte cuvinte, in Romania, daca vrei sa schimbi ceva, sa aduci un “improvement”, adica sa devii erou… pregateste-te sa sacrifici ceea ce ai mai de pret sau sa fii sacrificat in intregime. Atat Miorita cat si Mesterul Manole o spun clar. Regula asta nu se aplica insa in alte tari, dovada ca unii romani plecati in strainatate au devenit somitati in domeniile lor, fara un sacrificiu aparent. Vezi Brancusi, Eliade, Ionesco. De fapt, exista un scenariu mai subtil, prin schimbarea rolurilor: pentru a fi eroi, cei plecati au devenit mai intai anti-eroi (cei 2 ciobanasi): au tradat tara plecand in strainatate si au sacrificat visul de a se realiza in Romania sau de a ajuta tara. Orice roman plecat afara stie ca a tradat pe semenii sai ramasi in tara si ca a sacrificat un vis. Dar a juca rolul anti-eroului e necesar pentru a deveni ulterior erou in strainatate, unde sunt alte mituri arhetipale, unde nu mai trebuie sa suporte tradarea din partea semenilor (daca esti bun in strainatate, de regula, esti ajutat) si nici sa sacrifice multe lucruri dragi (confort financiar, familie, viitorul copiilor, calitatea propriei vieti).

La intervale arbitrare, universul arhetipal romanesc da nastere unor eroi pentru a face tara sa avanseze, eroi ce voi fi cu siguranta tradati si sacrificati. Asta inseamna sa fii roman in Romania: sa fii martorul acestui spectacol oribil. De aici vine insa si siguranta unora care afirma ca Romania se va regenera din propria ei cenusa. Acum suntem, la nivel macro, la faza de tradare a tarii si de sacrificare a celor mai buni. Dar, ca orice arhetip, scenariul trebuie sa se repete. Iar si iar. S-au nascut deja tinerii care vor salva Romania. Sunt doar ascunsi, nu au vizibilitate. Cand timpul va fi potrivit, se vor ridica pentru a-si juca rolul de eroi, pentru a fi tradati si ulterior sacrificati. And there is nothing we can do about this…

Se pot spune multe despre miturile esentiale romanesti; eu doar am deschis subiectul si am aratat cateva pattern-uri. Ne putem reintoarce oricand la aceste legende si putem recunoaste situatii si putem sa ne recunoastem in ele. In final, mai trebuie spus ca civilizatia romaneasca, fiind foarte veche, coboara dintr-o traditie de transcendere a planului fizic, avand aspecte cosmogonice. Conflictele se rezolva deseori la nivel subtil, in imaginar si fantezie. In Miorita se porneste de la oaia turnatoare la securitate si se ajunge la mariajul cosmic cu luna si stelele. Asta se vede si in ziua de azi. Toata lumea stie, cunoaste, avem 7 servicii secrete, “lucrurile se cunosc”, dar la fel ca si ciobanasul moldovean fatalist, lucrurile se lasa a se intampla, noi ramanand cu fantasma superioritatii spirituale romanesti, care a dat lumii mari genii (eroi – nefericiti in tara, realizati afara). Cu alte cuvinte, nimeni nu face nimic. Se asteapta eroul salvator. Se asteapta… Intre timp, se construiesc imaginare autostrazi, se promit imaginare mariri de salarii, cam in felul cum cobanasul moldovean o minte pe mama sa ca s-a casatorit cu stelele (culmea e ca va fi crezut, pentru a pastra mitul activ, batrana fiind chiar mandra de asa nunta).

Pentru civilizatia vestica, universul arhetipal romanesc este halucinant. Pentru o civilizatie a concretului, miturile romanesti probabil ca suna identic cu povestile cu zeitati sanscrite din India (cu care impartasim fondul comun indo-european). Romania va fi intotdeauna fascinanta prin primitivismul ei, prin atemporalitate, prin combinatia de delicatete, fatalitate si sublim.

One thought on “Mituri Arhetipale Romanesti

  1. Pingback: Care este impactul meu? | Dr. Cezar Danilevici

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s