Metafora Ferrari-Logan

Un manager bun angajeaza din start un Ferrari si intotdeauna un Ferrari va avea viteza la care “se simte bine” mai mare decat cea a unui Logan.
http://reportajelive.wordpress.com/2012/10/18/ce-fel-de-oameni-angajeaza-managerii

Deja sunt mai multe zile de cand ma gandesc la link-ul de mai sus. Citind textul, am avut una dintre acele experiente “a-ha” pe care le apreciez foarte mult. Dar nu aplicat in domeniul management-ului, ci in cel interpersonal, ca sa nu spun profund personal.

Spre deosebire de masini, oamenii sunt infinit mai complecsi. Asta inseamna ca te poti si insela, poti fi surprins. In management e simplu, pentru ca urmaresti talentul si potentialul. Dar ce te faci atunci cand evaluezi global o persoana, cu multiplele ei caracteristici? De unde poti sti ce potential zace in ea? De unde poti sti daca o perioada de autocunoastere nu va scoate la suprafata acel Ferrari, sau daca nu vei ramane cu un banal Logan, chiar aflat la maximul potentialului sau de dezvoltare.

Exista un set clasic de replici psihoterapeutice care suna cam asa:

– Simt ca nu ma iubeste! Ce ma fac?
– Poate ca te iubeste in felul ei…
– Da, dar eu am nevoie de mai mult!
– Da, dar fiecare iubeste din cat poate…

Cu alte cuvinte, fiecare om are un fel de scala a intensitatii emotiilor, sentimentelor, trairilor. Unii pot enorm, altii pot mai putin. Si nu e vina lor, a celor care pot mai putin. Din punctul lor de vedere, ei iubesc din toata inima. Din punctul de vedere al partenerilor lor, par niste fiinte care nu fac nici un efort pentru a oferi mai mult.

Iubire de Ferrari vs. Iubire de Logan…

Intensitatea trairilor alaturi de un Ferrari vs. Intensitatea trairilor unui Logan…

Partea proasta este ca nu poti da vina pe nimeni, dar te poti macina in interior si sa nu iti dai seama de ce. Pana citesti un link asemanator cu cel de mai sus si iti “pica fisa” cu zgomot. Si intelegi de ce ai senzatia ca nu apartii la multe lucruri, intelegi de ce nu te definesc multe lucruri, intelegi de ce esti un inadaptat, intelegi de ce nu iti gasesti locul… Si ajungi iar la alegeri.

Intrebari:
1. Ce faci atunci cand ai in jur doar Logan-uri?
2. Ce faci daca, dupa multi ani de condus un Logan, ai posibilitatea de a conduce un Ferrari?
3. Ai putea conduce in acelasi timp,alternativ, un Ferrari si un Logan? Sau chiar mai multe masini?! Sau un Ferrari ti-ar fi absolut suficient?!
4. Ce te faci daca masinile se gasesc cu greu, chiar si Logan-uri?
5. Merita sa strangi bani pentru un Ferrari din viitor, sau sa-ti cumperi un Logan care isi face pana la urma bine treaba? Poate un pasionat al vitezei sa faca acest compromis? Cum crezi ca se simte el la volanul unui Logan?

Si intrebarea esentiala:
Esti sigur ca poti distinge un Ferrari de un Logan fara sa te urci la volan? Mai ales ca, umbla vorba, exista si motoare de Ferrari cu caroserie de Logan. Cum poti sti despre ce fel de motor este vorba si ce senzatie iti da, fara sa faci un test-drive?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s