Vinovatia si Culpa

Guilt = Can Judge + Can Choose

 

Deseori, privind la tv sau citind pe internet, imi vin in memorie cateva elemente pe care le cunosc din psihiatria medico-legala, acea parte din specialitate care se ocupa printre altele cu expertizele medico-legale, pe scurt cu “cei mai rai“. Si ma refer aici la acele situatii in care nu e vorba de o infractiune clara, cu un criminal sau un vinovat ce dovedeste o intentionalitate evidenta a faptei sale.

Ce inseamna sa fii vinovat?
Vinovatia presupune 2 aspecte: intelectiv (cunoasterea semnificatiei sociale a faptei pe care o faci) si volitiv (libertatea de decizie). Cu alte cuvinte, esti vinovat cand poti judeca si ai si libertate de alegere. Daca nu poti judeca (bolnav, drogat, tulburat, etc.) sau nu poti sa-ti exerciti dreptul de a alege (copil, retardat, batran dement, ostatic, etc.), nu esti vinovat. Fapta devine penala doar daca e considerata infractiune de codul penal al tarii respective; altfel fapta este doar… o fapta.

Ce e atunci culpa (greseala)?
Culpa e o forma de vinovatie.
Culpa e neglijenta – absenta prevederii rezultatului actiunii, desi trebuia sa o faci si puteai sa o faci.
Culpa mai poate fi imprudenta – prevezi rezultatul actiunii tale dar nu il accepti, considerand fara temei ca el nu se va produce.

Cu alte cuvinte, alaturi de cei care fac prostii, stiind asta si alegand asta, mai sunt vinovati si neglijentii si imprudentii.

De ce ma deranjeaza asta atat de mult?
Pai tot aud si vad cum lumea cauta vinovati printre cei care au facut ceva, si deseori se frustreaza ca nu pot dovedi nimic. Nu e nevoie. Esti vinovat nu numai atunci cand ai facut ceva, ci si atunci cand ai lasat sa se intalmple ceva fara sa intervii, fie din prostie crasa sau incompetenta (imprudent), fie pentru ca esti un ticalos (neglijent).

Astea fiind spuse, sa ne uitam in jur cu alti ochi si sa vedem, stiind cele de mai sus, cine sunt cu adevarat vinovatii!

Advertisements

One thought on “Vinovatia si Culpa

  1. Pingback: Cine stinge lumina? | Cezar Danilevici

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s